Külföld

Kim Dzsong Un háborúra készül

Észak-Korea az elmúlt években fokozta a fegyverfejlesztést

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is egyre élesebb retorikát használ a feszült geopolitikai helyzet közepette. Az ország fő katonai egyetemén elmondott beszédében kiemelte, hogy minden eddiginél jobban fel kell készülni egy háborúra – írta meg a Magyar Nemzet.

Kim Dzsong Un háborúra készül
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (b) a lőszergyárban tett látogatása során ellenőrizte a hadieszközök minőségét
Fotó: AFP/KNS/KCNA/STR

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető azt mondta, hogy a térségben kialakult instabil geopolitikai helyzet miatt most minden eddiginél jobban fel kell készülni a háborúra, miközben megtekintette az ország fő katonai egyetemét – írja a Reuters a KCNA hírügynökség alapján.

Észak-Korea az elmúlt években fokozta a fegyverfejlesztést, továbbá szorosabb katonai és politikai kapcsolatokat alakított ki Oroszországgal. Oroszország állítólag stratégiai katonai projektekben nyújtott segítséget, cserébe Észak-Korea Moszkvát segítette az Ukrajnával vívott háborúban.

Kim Dzsong Un azt mondta az egyetem munkatársainak és diákjainak, hogy ha az ellenség a katonai konfrontációt választja Észak-Koreával, akkor országa habozás nélkül halálos csapást mér az ellenségre, minden rendelkezésére álló eszközt mozgósítva.

A vezető a bonyolult nemzetközi helyzetet és az országa körül kialakult bizonytalan, valamint instabil katonai és politikai helyzetet vázolva azt mondta, most van itt az ideje, hogy minden eddiginél alaposabban felkészüljenek egy háborúra. Észak-Korea korábban azzal vádolta az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy katonai feszültséget provokálnak azzal, hogy „háborús manővereket” hajtanak végre, mivel a szövetségesek az elmúlt hónapokban egyre intenzívebb és nagyobb léptékű hadgyakorlatokat tartottak.

Kapcsolódó írásaink