Külföld

Tagadta bűnösségét az a tizenéves, aki az Iszlám Állam nevében tervezett terrortámadást

Nem ismerte el bűnösségét bírósági meghallgatásán szerdán az a tizenéves, aki a vád szerint az Iszlám Állam nevében készült támadásra egy templomban a vasárnapi istentisztelet idején Idaho államban.

Tagadta bűnösségét az a tizenéves, aki az Iszlám Állam nevében tervezett terrortámadást
A fiatal férfit szombaton vették őrizetbe
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Hendrik Schmidt

A fiatal férfit szombaton vették őrizetbe, egy nappal az állítólag kitervelt terrorakció előtt.

Az ügyészség vádirata szerint a 18 éves Alexander Mercurio azt tervezte, hogy vasárnap gyúlékony anyaggal, bozótvágó késsel és fémcsővel felszerelkezve, továbbá az apjától ellopni szándékozott lőfegyverrel támadja meg az otthona közelében működő templomot Coeur d'Alene városában.

A nyomozás megállapítása szerint Alexander Mercurio keresztény vallású szülei akarata ellenére áttért a muzulmán hitre. Állítása szerint a koronavírus-járvány kezdetén, az iskolabezárások idején, gyerekként vette fel a kapcsolatot az Iszlám Állam egy csoportjával.

Ezt követően mintegy két éven keresztül kommunikált a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) fedett ügynökeivel, akik az Iszlám Állam tagjainak adták ki magukat.

A beszélgetések során fedte fel a terrortámadásra vonatkozó terveit. Az egyik FBI-ügynök eskü alatt tett tanúvallomása szerint Alexander Mercurio az édesapját fémcsővel tervezte leütni, majd meg is akarta bilincselni, hogy megszerezze lőfegyvereit és elvigye az autóját.

Az információk szerint vasárnap a templomban tervezett támadást követően a városban további gyilkosságokra készült, és arra is, hogy az akció az életébe kerül majd, amire állítása szerint mártírhalálként tekintett.

A fiatal férfit Idaho állam szövetségi kerületi bíróságán hallgatták meg, az ügyészség terrorizmus előkészületével vádolja.

Kapcsolódó írásaink