Külföld

Agyonlőttek egy lengyel férfit Stockholmban, miután összeszólalkozott egy bandával

Agyonlőttek egy 39 éves lengyel férfit szerda este Stockholmban, miután összeszólalkozott egy helyi banda fiatal tagjaival. A helyszínre látogató Ulf Kristersson svéd miniszterelnök szigorú intézkedéseket ígért az országban garázdálkodó bűnbandák ellen.

Agyonlőttek egy lengyel férfit Stockholmban, miután összeszólalkozott egy bandával
Agyonlőttek egy lengyel férfit Stockholmban, miután összeszólalkozott egy bandával
Fotó: AFP/TT NEWS AGENCY/Oscar OLSSON

A férfit a 12 éves fia szeme láttára lőtték le, amikor Stockholm Skarholmen negyedében kerékpáron egy uszoda felé tartottak.

Médiajelentések szerint a férfi és a fia egy aluljáróban futott bele a bandatagokba, szóváltás kezdődött a férfi és kamaszok között, majd eldördült a halálos lövés.

Az Aftonbladet és az Expressen című svéd napilapok szerint a férfit azért gyilkolták meg, mert korábban tájékoztatta a rendőrséget a környéken drogot áruló fiatalokról. „Nem akarta, hogy a fia ilyen környezetben nőjön fel” – írták a lapok. Ezt a rendőrség nem erősítette meg.

A svéd rendőrség nem nyilatkozott a PAP lengyel hírügynökségnek az elkövető indokairól, és egyelőre senkit sem vettek őrizetbe.

Csütörtökön stockholmiak virágokat helyeztek el, és gyertyákat gyújtottak a tetthelyen. Ulf Kristersson miniszterelnököt és Magdalena Anderssont, az ellenzék vezetőjét is oda várták. A kormányfő közleményében leszögezte: „Sohasem adjuk fel. Le fogjuk győzni a bandákat!”

Svédországban 2023-ban minden korábbi mértéken túlment a bandaháború, a kábítószer-kereskedelem ellenőrzéséért folyó harc közepette rekordot döntött a lőfegyveres bűncselekmények száma.

A bandák fiatalkorúakat toboroznak, akiket a koruk miatt nem lehet büntetőjogilag felelősségre vonni, egyes elkövetők csak tizenkét évesek.

A bűnbandák által elkövetett erőszak megfékezése céljából a svéd parlament szerdán fogadott el egy törvényt, amely felhatalmazza a rendőrséget, hogy meghatározott körzetekben ideiglenesen motozást végezzen bűncselekmény gyanúja nélkül is.

Kapcsolódó írásaink