Külföld

Orosz rulettet játszanak a NATO-tagországok?

A brit védelmi miniszter szerint a Nyugat egy háború előtti világban van

Grant Shapps brit védelmi miniszter szerint azok a NATO-országok, amelyek a GDP két százalékát nem fordítják védelemre, orosz rulettet játszanak a Nyugat jövőjével – írja az express.co.uk.

Orosz rulettet játszanak a NATO-tagországok?
Képünk illusztráció
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Erçin Ertürk

A brit védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a szövetségeseknek el kell fogadniuk: a Nyugat most egy háború előtti világban van. Grant Shapps azt sérelmezte, hogy a NATO 32 tagja közül csak 11 teljesítette tavaly a katonai szövetség kétszázalékos célkitűzését. Franciaország és Németország azon országok közé tartozott, amelyek kevesebbet költöttek a védelemre, bár Párizs és Berlin nemrég bejelentette, hogy idén teljesítik a célt. A többi tag pedig még nem kötelezte el magát.

Shapps úgy fogalmazott: „A célon túlra kell tekintenünk, hogy megerősítsük a védelmünket. Néhány ország azonban még mindig nem teljesíti a kétszázalékos célkitűzést. Ez így nem mehet tovább. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy orosz rulettet játsszunk a jövőnkkel.”

A miniszter a NATO 75. évfordulója kapcsán elmondta: „A NATO múltja előtt tisztelegni nem elég. Ma ismét sürgősen el kell gondolkodnunk a szövetség jövőjén. A háború utáni világból a háború előtti világba léptünk át.”

A 11 ország, amely tavaly teljesítette a kétszázalékos célt: az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok, Dánia, Szlovákia, Magyarország, Lettország, Finnország, Litvánia, Észtország, Görögország és Lengyelország volt. Arányaiban a legtöbbet – 3,9 százalékot – az Ukrajnával közös határon fekvő Lengyelország költötte a védelemre, ezután következett az Egyesült Államok (a GDP 3,2 százalékával).

Kapcsolódó írásaink