Külföld

Vélhetően az oroszok okozták a GPS-zavart a Baltikumban

Berlin szerint a cél az ukrán drónok megzavarása lehetett

Nagy valószínűséggel Oroszország felelős a GPS-navigációban fennakadásokat okozó zavarásért a balti térségben – közölte csütörtökön a német védelmi minisztérium a kalinyingrádi exklávéra utalva, mint a probléma lehetséges forrására.

Vélhetően az oroszok okozták a GPS-zavart a Baltikumban
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Hans Lucas/Nicolas Guyonnet

„A folyamatos fennakadások a globális navigációs műholdas rendszerben nagy valószínűséggel Oroszország felől erednek – beleértve a kalinyingrádi területet is –, és az elektromágneses tartomány zavarásán alapulnak” – mondta a német minisztérium egyik szóvivője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

Az illetékes nem tárta fel, hogy Berlin miként jutott erre a megállapításra, és a fennakadások jellegét sem tisztázta „katonai-biztonsági okokra” hivatkozva.

Ivar Värk, az észt légiirányítás vezetője a helyi közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a zavarások fokozódtak az utóbbi időben. „Naponta tíz-húsz bejelentést kapunk a pilótáktól, hogy egyes térségekben Észtország felett zavar van a GPS-rendszer működésében” – ismertette Värk.

Az észt tisztségviselő szerint mindennek valószínű célja az ukrán támadó drónok megzavarása.

Az Észt Fogyasztóvédelmi és Technológiafelügyeleti Hatóság (TTJA) közölte, hogy a zavarást Oroszország leningrádi területéről sugározzák Észtország irányába, és e tevékenység az ukrajnai háború kitörésével csak fokozódott, s területileg is kiterjedt.

Márciusban egy kormányzati forrás arról számolt be, hogy feltehetőleg Oroszország zavarta a műholdas jelet azon a repülőgépen, amellyel Grant Shapps brit védelmi miniszter utazott az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi exklávé közelében.

A GPS-jelek zavarása ugyan hatással bír a kereskedelmi légijáratokra, de az utasszállítóknak rendszerint más navigációs lehetőségeik is vannak.

Kapcsolódó írásaink