Külföld

Zaklatással indokolta tettét a lövöldöző finn diák

Az incidens miatt szerdára nemzeti gyásznapot hirdettek Finnországban

Zaklatásnak volt kitéve az a 12 éves finn diák, aki lőfegyverrel megölte kedden egyik osztálytársát, két diáklányt pedig súlyosan megsebesített – jelentette be szerdán a finn rendőrség.

Zaklatással indokolta tettét a lövöldöző finn diák
A finn rendőrség vizsgálja a helyszínt a vantaai általános iskola előtt Finnországban 2024. április 2-án
Fotó: AFP/Lehtikuva/Markku Ulander

A közleményben azt írták, „a gyanúsított a kihallgatásokon elmondta, hogy zaklatásnak volt kitéve, amit a nyomozás eddigi adatai alátámasztanak”. Hozzátették, hogy a lövöldöző diák csak az év eleje óta volt a finn főváros északi, Vantaa városrészében található iskola tanulója.

Az érintett iskolában kedd délelőtt kezdett el lövöldözni az elkövető, aki egy közeli rokonától szerezte a revolvert. A halálos áldozat és a két sebesült szintén 12 éves, a megsebesült lányok egyike finn, a másik pedig finn–koszovói kettős állampolgár.

A rendőrségi közleményből az is kiderült, hogy a lövöldöző fiú az incidens utáni menekülése közben azokat a diákokat is megfenyegette a revolverrel, akik éppen egy másik iskola felé haladtak.

Az elkövetőt – aki már első kihallgatásán beismerte, hogy ő lőtte meg társait – a fiatal korára való tekintettel nem veszik őrizetbe, de átadják a szociális ellátórendszernek – tette hozzá a rendőrség.

Az incidens miatt szerdára nemzeti gyásznapot hirdettek Finnországban, a közintézményeken félárbocra engedték a zászlókat. A tragédia sújtotta iskola előtt a hóeséssel dacolva egy tisztást alakítottak ki, ahol virágok és mécsesek meggyújtásával róják le kegyeletüket az emberek.

Kapcsolódó írásaink