Külföld

Zaharova: Stockholm svéd zsoldosokat uszít Ukrajna elleni harcra

A külügyminisztérium szóvivője szerint a svédek ezzel teljes közömbösséget tanúsítanak polgáraik iránt

A svéd hatóságok valójában arra bátorítják zsoldosaikat, hogy menjenek Ukrajnába harcolni a kijevi rezsim oldalán, ezzel teljes közömbösséget tanúsítva polgáraik iránt – mondta az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője, Marija Zaharova, számolt be róla az eadaily.com.

Zaharova: Stockholm svéd zsoldosokat uszít Ukrajna elleni harcra
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője
Fotó: AFP/Anadolu/Sefa Karacan

„Szeretnénk rámutatni, hogy az Oroszországnak tudomása van arról, hogy külföldi zsoldosok, köztük svéd zsoldosok is részt vesznek a kijevi neonáci rezsim oldalán zajló ellenségeskedésekben. A svéd külügyminisztérium azon kísérletei, hogy ügyetlenül legitimálja az ilyen szerencsekatonákat, és ezzel tulajdonképpen még több svéd állampolgárt uszítson arra, hogy a »forró zónába« utazzon, Stockholmnak a saját alattvalói sorsa iránti teljes közönyéről árulkodnak” – olvasható a diplomáciai tárca honlapján megjelent kommentárjában.

A diplomata megjegyezte, hogy annak ellenére, hogy a svédországi ukrán nagykövetség honlapján jelenleg nem szerepel az ukrán idegenlégióra mutató jel, aligha kétséges, hogy a svédek toborzását az ukrán diplomáciai képviselet más csatornákon keresztül végzi.

„Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint a svéd zsoldosok összlétszáma Ukrajna területén elérte a 90 főt, akik közül 25 főt már megsemmisítettek. Azt tanácsoljuk mindenkinek, és nem csak a svédeknek, akik a különleges katonai művelet övezetében fegyveres tevékenységet terveznek az orosz csapatok ellen, hogy ezt ne feledjék. A külföldi országok hatóságainak ezt tudniuk kell, és felelősséget kell vállalniuk a sorsukért” – mutatott rá Zaharova.

Kapcsolódó írásaink