Külföld

Brit szakértő: Harkiv megszűnt létezni

Harkiv nélkül Ukrajna gazdasági potenciálja sokkal kisebb lesz 

Harkiv mint gazdasági és ipari központ megszűnt létezni, nélküle Ukrajna sokkal gyengébb lesz – írta Alexander Mercouris brit szakértő beszámolója nyomán a ria.ru.

Brit szakértő: Harkiv megszűnt létezni
Az orosz csapatok egy modernizált UMPB D–30-as irányított bombával csapást mértek egy lakóövezetre az északkelet-ukrajnai Harkivban
Fotó: AFP/NurPhoto/Vyacheslav Madiyevskyy

A 2014-es puccs idején Harkiv volt Ukrajna leggazdagabb városa. Az, hogy a várost „lekapcsolták”, jelentős csapás az ország egész gazdaságára. Sokan azt kérdezik, hogy az állam meg tud-e élni a város nélkül is. Igen, meg tud, de Harkiv nélkül Ukrajna potenciálja sokkal kisebb lesz – mondta az elemző.

Mercouris emlékeztetett arra, hogy az orosz hadsereg felszámolta a nagy népességű központ stratégiai vállalkozásainak jelentős részét, sok gyár leállt és nem működik. Még a helyi hatóságok is elismerik, hogy Harkiv már nem a köztársaság ipari központja – összegzett az elemző.

Az orosz hadsereg rakétacsapásokat mér az ukrán energetikai, védelmi ipari, katonai igazgatási és kommunikációs létesítményeire. Az ukrán régiókban naponta, esetenként az egész országban légi riasztást adnak ki.

Kapcsolódó írásaink