Külföld

Kiderült, ki áll az ukrajnai nagytakarítás mögött

Fontos számukra a személyzeti optimalizálás

A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsban és az ukrán elnöki hivatalban végrehajtott személyi átcsoportosítások a Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjének, Andrij Jermaknak a befolyásához kapcsolódnak – írja a strana.ua ukrán napilap beszámolója alapján a ria.ru.

Kiderült, ki áll az ukrajnai nagytakarítás mögött
Volodimir Zelenszkij, ukrajna elnöke
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Michael Kappeler

„Jermak megtisztítja a vezetés struktúráját a tőle idegen elemektől" – idézte a hetilap Kosztyantin Bondarenko politikai elemzőt.

Egy politikai körökből származó forrás hozzátette, hogy a felsőbb szinteken végrehajtott átszervezés azt jelezheti, hogy Zelenszkij bízik az elnöki hivatal vezetőjében, és idegenkedik attól, hogy bírálja Jermakot.

„Az ország kormányzására vonatkozó új modell véglegesítésének vagyunk tanúi – fejtette ki véleményét Ruszlan Bortnik politikai elemző.

Korábban Zelenszkij számos tanácsadót és asszisztenst rúgott ki. Zelenszkij sajtótitkára elmondta, hogy a Zelenszkij hivatalában végrehajtott átszervezéseket a személyzeti optimalizálás diktálta.

Emellett Zelenszkij a múlt héten menesztette Olekszij Danylovot az NSDC titkári posztjáról, és helyette Olekszandr Lytvinenkót nevezte ki, aki korábban a Külföldi Hírszerző Szolgálat vezetője volt. Olekszij Honcsarenko, a Verhovna Rada parlamenti képviselője közölte, hogy Danylovot nevezik ki Ukrajna norvégiai nagykövetévé.

Kapcsolódó írásaink