Külföld

Hatalmas francia katonai segélycsomag indulhat Ukrajnába

Franciaország régi páncélozott járműveket és új föld-levegő rakétákat küld Ukrajnának jövőre, hogy még eredményesebben vehesse fel a harcot az orosz erőkkel szemben – ismertette Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter bejelentését a La Tribune Dimanche alapján a Politico.

Hatalmas francia katonai segélycsomag indulhat Ukrajnába
Emmanuel Macron francia elnök testközelbe hozta a harmadik világháborút
Fotó: AFP/Anadolu/Halil Sagirkaya

Sébastien Lecornu elmondta, hogy Emmanuel Macron elnök felkérte őt egy új segélycsomag” előkészítésére. Lecornu elismerte, hogy a csomagba a francia hadsereg azon régi felszerelései is bekerülnek, amelyek még működőképesek.

„Egy ilyen hosszú frontvonal megtartásához az ukrán hadseregnek szüksége van többek között a mi páncélozott járműveinkre – ez abszolút kulcsfontosságú a csapatok mobilitásához, és egyben része Ukrajna kérésének is” – nyilatkozta a tárcavezető.

Franciaország a mintegy száz harci eszközt 2024-ben és 2025 elején tudná szállítani.

A miniszter elmondta, hogy Franciaország „egy új adag Aster 30 rakétát” is szállít Ukrajnának. „Távműködtetésű lőszereket is fejlesztünk nagyon rövid időn belül, amelyeket már idén nyáron eljuttatunk az ukránokhoz”.

A fegyverszállítások azokra – az elsősorban német – vádakra válaszok, amelyek szerint Párizs nem kellő súllyal segíti Ukrajnát. Olaf Scholz német kancellár ismételten kérte a nemzeti hozzájárulások ellenőrzését.

Kapcsolódó írásaink