Külföld

Túlélte a görög kormány a tavalyi vasúti szerencsétlenség kapcsán tartott bizalmi szavazást

A görög parlamenti képviselők többsége elutasította a Kiriákosz Micotákisz jobboldali kormánya ellen a tavaly februári súlyos vasúti szerencsétlenséggel összefüggésben benyújtott bizalmatlansági indítványt a csütörtökön késő este megtartott szavazáson.

Túlélte a görög kormány a tavalyi vasúti szerencsétlenség kapcsán tartott bizalmi szavazást
Rendőrök és mentőalakulatok 2023. március 2-án a tragikus görögországi vonatszerencsétlenség helyszínén, a Tempi-völgyben. Görögország konzervatív kormánya 2024. március 26-án bizalmatlansági indítványt kapott a parlamentben, mivel azt állították, hogy manipulálni próbálta az ország legsúlyosabb vonattragédiájának folyamatban lévő vizsgálatát
Fotó: AFP/Sakis Mitrolidis

Az ellenzék azzal vádolta a kormányt, hogy nem kellő hozzáértéssel kezelte a 2023. február 28-i szerencsétlenséget, amelyben 57-en meghaltak, miután egy személyvonat teljes sebességgel egy tehervonatnak ütközött. Azzal vádolták a kormányt, hogy az állomásfőnök, a vonatvezetők, illetve más vasúti alkalmazottak között az ütközés estéjén váltott üzenetek „módosított” változatát bocsátotta a sajtó rendelkezésére annak érdekében, hogy a tragédiát az állomásvezető által elkövetett emberi hibának tulajdonítsák.

A 300 fős athéni parlamentben három napig tartó heves vita után szavaztak a bizalmatlansági indítványról, amelyet a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) kezdeményezett és valamennyi ellenzéki párt támogatott. Végül 159 képviselő a kormány mellett szavazott, így a Micotákisz vezette kabinet hivatalban maradhat.

Az áldozatok családjai egy éve követelik a vasúthálózat elhanyagolt állapotáért felelős politikai vezetők felelősségre vonását. Az áldozatok hozzátartozóinak szövetsége a baleset másnapján lemondott Kosztasz Karamanlisz közlekedési miniszter és baloldali elődje, Hrisztosz Szpircisz felelősségét is hangoztatja. Jelenleg mindketten parlamenti képviselők.

Több mint egy évvel a tragédia után még senkit nem vontak felelősségre az ügyben. Eddig több mint harminc vasúti alkalmazott ellen indult eljárás, de egyikük sem magas rangú vezető. A vonatszerencsétlenség közelében lévő Larisza állomásfőnöke gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával van előzetes letartóztatásban. Az állomásfőnök szinte azonnal elismerte, hogy mulasztást követett el, de aztán gyorsan a figyelem központjába került az is, hogy a görög hatóságok nem korszerűsítették megfelelően a forgalomirányítási és a biztonsági rendszereket, annak ellenére sem, hogy erre a célra eurómilliókat különítettek el.

Kapcsolódó írásaink