Külföld

A britek szerint két hónapig bírnák Oroszország ellen

A brit fegyveres erők nincsenek felkészülve egy esetleges konfrontációra egy olyan ellenféllel szemben, mint Oroszország – mondta Robert Magowan altábornagy, a brit védelmi vezérkar helyettes vezetője – írja az oroszhirek.hu.

A britek szerint két hónapig bírnák Oroszország ellen
A RAF FGR4 Typhoon típusú repülőgépe (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/MOD/SGT/Lee Goddard

A politikus szerint a hadseregnek súlyosan hiányoznak az erőforrások, különösen a lőszerek egy ilyen konfliktushoz.

Az az összeg, amelyet a kormány lőszerre költ, bár „jelentős, még mindig nem felel meg … az előttünk álló fenyegetéseknek” – jelentette ki Magowan, hozzátéve, hogy a hadseregnek az erőforrások hiányához kapcsolódó „műveleti kockázatot” kellene kezelnie.

Amikor Mark Francois parlamenti képviselő, a fegyveres erőkért felelős korábbi államtitkár tovább faggatta az Oroszországgal szembeni kitartás esélyeit, a tábornok elismerte, hogy a brit erők aligha tartanának ki „néhány hónapnál tovább egy teljes körű háborúban”.

Grant Chapps védelmi miniszter, aki kedden szintén megjelent a képviselők előtt, azt állította, hogy nincs ok az aggodalomra, mivel az Egyesült Királyságnak valószínűleg nem egyedül kellene szembenéznie Oroszországgal.

„Fontos megérteni, hogy mivel a NATO-ban vagyunk… soha nem kerülnénk ilyen helyzetbe” – jelentette ki.

A megjegyzések alig egy hónappal azután hangzottak el, hogy a védelmi bizottság vizsgálata megállapította, hogy a brit fegyveres erők „egyre inkább túlterheltek”, és így nem állnak készen arra, hogy szembenézzenek Oroszországgal. A brit védelmi képességekről február elején kiadott, egy éven át tartó felülvizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a kormány „soha nem fogja elérni a hadrafoghatóságot vagy a stratégiai készenlétet” jelentős reformok nélkül.

A dokumentumban az is szerepel, hogy a hadsereg toborzási válságtól szenved, és legalább 5000 katona hiányzik. A bizottságnak akkor azt is elmondták a volt védelmi vezetők, hogy a fegyveres erők legalább 2010 óta „kiürültek”, és nem tudnának helytállni egyetlen jelentős ellenféllel szemben sem egy „egyenrangú konfliktusban”.

A csapatok a bevetés első néhány hónapja után kimerítették volna képességeiket – állt a jelentésben a The Telegraph szerint.

Kedden Magowan ragaszkodott ahhoz, hogy az Egyesült Királyság „készen áll a háborúra”, csak éppen nem egy olyan országgal, mint Oroszország.

Moszkva többször is kijelentette, hogy nem tervezi, hogy katonai konfrontációba bocsátkozik az Egyesült Államok irányította katonai blokkal vagy annak bármelyik tagjával. Vlagyimir Putyin elnök az év elején azt mondta, hogy Oroszországnak „nem áll érdekében … geopolitikai, gazdasági vagy katonai szempontból … háborút vívni a NATO ellen”.

Március közepén az orosz elnök azt is mondta, „kétli, hogy bárkinek is érdeke lenne” egy közvetlen katonai összecsapás Moszkva és a NATO között, mivel ez azt jelentené, hogy „egy lépésre lennénk a harmadik világháborútól”.

Kapcsolódó írásaink