Külföld

Nem csökkennek a nézeteltérések Lengyelország és Ukrajna között

A lengyelek jegyzőkönyvet akarnak aláírni az ukránokkal

Lengyelország és Ukrajna kormányainak március 28-i, csütörtöki varsói ülésén az országok nézeteltérési jegyzőkönyvet írnak alá – jelentette ki Andrzej Szejna lengyel külügyminiszter-helyettes a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva, számolt be az rbc.ua hírportál alapján a karpatalja.info.

Nem csökkennek a nézeteltérések Lengyelország és Ukrajna között
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A jelentés szerint Andrzej Szejna elmondta, hogy a varsói találkozón a katonai és gazdasági kérdések dominálnak majd, de az országoknak tudomásul kell venniük néhány eltérést, amelyek megkülönböztetik a két kormányt. „A fegyverkezés, a gazdasági kérdések, különösen a mezőgazdaság, valamint a még mindig aktuális kérdések megoldása dominál majd” – tette hozzá.

A lengyel külügyminisztérium helyettes vezetője szerint a találkozón Ukrajna európai uniós csatlakozásáról is szó lesz. „Azok a kérdések, amelyekről szerintem már meg kellene állapodni, azok a csatlakozás kérdései. Mert Ukrajna a tárgyalások előrehaladott szakaszában van, és ebben készek vagyunk Ukrajnának segíteni” – emelte ki.

Szejna megjegyezte: az előző kormány hibája az az álláspont, hogy Lengyelország és Ukrajna között nincsenek viták. Ezért a varsói találkozó fontos eleme kell, hogy legyen a nézeteltérésekről szóló jegyzőkönyv. „Őszintén meg kell majd mondani, hol tudunk segíteni, hol kell jegyzőkönyveket készíteni a nézeteltérésekről. A Jog és Igazságosság párt kormányának legnagyobb hibája az volt, hogy becsapta a lengyeleket és valószínűleg saját magát is, hogy nem látta a problémákat, például a mezőgazdasági termékekkel” – mondta mutatott rá. Szerinte az Ukrajnával való kapcsolatoknak konkrét cselekedetekre kell épülniük, mert fontos, hogy „a lengyel–ukrán kapcsolatokban olvadás, őszinte beszélgetés és tárgyalások következzenek be”.

A helyettes tárcavezető azt is hozzátette, hogy a találkozó során „bizonyos történelmi kérdéseket” is meg kell oldani Lengyelország és Ukrajna között. „Ma nem ezek a legfontosabbak, de sok kérdésben lehetővé teszik a légkör csillapítását is” – jegyezte meg Andrzjej Szejna.

Kapcsolódó írásaink

Itt folytatja Danyilov

ĀVolodimir Zelenszkij ukrán elnök menesztette Danyilovot posztjáról, és kinevezte Olekszandr Litvinyenkót