Külföld

Macron támogatásáról biztosította Brazíliát

A két ország között 2008-ban, Lula korábbi elnöki ciklusa idején indult együttműködés tengeralattjárók építésére

Francia technológiával épült tengeralattjárót avatott fel szerdán Rio de Janeiro államban Emmanuel Macron francia elnök és brazil hivatali partnere, Luiz Inácio Lula da Silva. Az ünnepségen Macron elmondta: Franciaország a jövőben tengeralattjárók nukleáris meghajtással történő ellátásában is segíteni fog a latin-amerikai országnak, szem előtt tartva az atomsorompó-szerződésben vállaltakat.

Macron támogatásáról biztosította Brazíliát
Emmanuel Macron francia elnök
Fotó: AFP/Anadolu/Halil Sagirkaya

A két ország között 2008-ban, Lula korábbi elnöki ciklusa idején indult együttműködés tengeralattjárók építésére.

A brazil kormány azt hangoztatja, szüksége van tengeralattjárókból álló hadiflottára az ország csaknem 7500 kilométeres partvidékének védelmére, ahol több tengeri olajmező kiaknázását is elkezdte.

Kedden az elnökök bejelentették azt is, hogy a következő négy évben egymilliárd euró értékben igyekeznek állami és magánbefektetéseket létrehozni az Amazonas brazíliai, illetve Francia Guyana-i részén. Az erről szóló közleményben hangsúlyozták, hogy a befektetések során szem előtt tartják a környezetvédelmi szempontokat és a térségben élő őslakos közösségek érdekeit.

Macron francia Becsületrenddel tüntette ki Raoni Metuktire őslakos környezetvédelmi aktivistát, aki világhírre tett szert az Amazonas térségének védelmében végzett tevékenységéért.

A francia államfő korábban többször bírálta Lula elődjét, Jair Bolsonaro elnököt, aki szerinte nem tett eleget az amazonasi őserdők védelmében. Macron az elsők között gratulált Lula 2022-es újraválasztásához, és már korábban jelezte, hogy a mostani, háromnapos látogatása során igyekszik hozzájárulni, hogy a két ország kapcsolatai tovább erősödjenek.

Kapcsolódó írásaink