Külföld

Az oroszok dacolnak az Észak-Korea elleni ENSZ-szankciókkal

Ebben a hónapban legalább öt észak-koreai tankhajó indult, hogy olajtermékeket vegyen át az oroszországi Távol-Keleten található Vosztocsnij kikötőből

A március 7-én megkezdett szállítmányok a jelentések szerint az első dokumentált közvetlen tengeri szállítás Oroszországból azóta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) 2017-ben szigorú olajimport-korlátozást rendelt el Észak-Koreával szemben, válaszul a nagy hatótávolságú rakéta- és nukleáris kísérleteire – írta meg az oroszhirek.hu.

Az oroszok dacolnak az Észak-Korea elleni ENSZ-szankciókkal
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) 2017-ben szigorú olajimport-korlátozást rendelt el Észak-Koreával szemben, válaszul a nagy hatótávolságú rakéta- és nukleáris kísérleteire (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/KNS/KCNA/STR

Az ENSZ megköveteli a tagországoktól, hogy jelentést tegyenek az Észak-Koreába irányuló valamennyi finomított kőolajtermék szállításáról, eladásáról és átadásáról, és 500 ezer hordós korlátot szabott Phenjan éves finomított kőolajimportjára.

„Ezek az olajszállítások teljes frontális támadást jelentenek a szankciórendszer ellen, amely most az összeomlás szélén áll” – idézték Hugh Griffithst, az Észak-Korea elleni szankciókat felügyelő ENSZ-testület korábbi koordinátorát.

A jelentés kiemeli, hogy az észak-koreai zászló alatt közlekedő, olajtermék-tartályhajónak minősülő hajók mind ugyanazt a kikötőhelyet keresték fel, amelyet egy orosz olajvállalat üzemeltet a Vosztocsnij kikötőben, ahol a jelek szerint berakodtak.

A RUSI kutatói kiszámították, hogy a Vosztocsnij kikötőből dokumentált olajszállítások 125 ezer hordónyi olajterméket – az engedélyezett éves kvóta negyedét – jelenthetik néhány hét alatt, írja a Financial Times.

Az ENSZ szankcióbizottsága tavaly júniusban jelentette, hogy a Moszkvából Phenjanba irányuló olajexport kétéves leállás után 2022 decemberében újraindult. Csö Szun Hui észak-koreai külügyminiszter akkor azt mondta, hogy a két ország közötti „stratégiai együttműködés” soha nem volt erősebb, és a kétoldalú kapcsolatok új „fénykoraként” jellemezte.

Kapcsolódó írásaink

Ballisztikus rakétákat lőtt ki Észak-Korea

ĀA szöuli közlés szerint a rövid hatótávolságú rakétákat Phenjantól déli területről lőtték ki keleti irányba, és mintegy 300 kilométer megtétele után a tengerbe estek. Két hónap óta ez volt az első észak-koreai rakétakísérlet