Külföld

Észak-Korea több ezer konténer fegyvert szállított Oroszországnak

Novemberben Szöul azzal vádolta meg Phenjant, hogy több mint egymillió tüzérségi lőszert szállított Moszkvának

Észak-Korea mintegy hétezer konténer mennyiségben szállított katonai felszerelést és fegyvert tavaly július óta Oroszországnak – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján a dél-koreai védelmi miniszter.

Észak-Korea több ezer konténer fegyvert szállított Oroszországnak
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (balra) a lőszergyárban tett látogatása során ellenőrizte a hadieszközök minőségét (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/KNS/KCNA/STR

Sin Vonsik hozzátette, hogy tavaly nyár óta több tengeri szállítási útvonalat is felfüggesztettek, így a szállítmányok egy részét vasúton juttatták el Oroszországba.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető tavaly szeptemberben tartott csúcstalálkozót. Az Egyesült Államok a találkozót követően hírszerzési információk alapján azt közölte, hogy megindult az észak-koreai fegyver- és lőszerszállítás Oroszországba, amelynek mennyiségét októberben már több mint ezer konténerre becsülték.

Novemberben Szöul azzal vádolta meg Phenjant, hogy több mint egymillió tüzérségi lőszert szállított Moszkvának, cserébe pedig technikai segítséget kapott Moszkvától katonai műholdprogramjához.

Kapcsolódó írásaink