Krónika

Ballisztikus rakétákat lőtt ki Észak-Korea

A szöuli közlés szerint a rövid hatótávolságú rakétákat Phenjantól déli területről lőtték ki keleti irányba, és mintegy 300 kilométer megtétele után a tengerbe estek. Két hónap óta ez volt az első észak-koreai rakétakísérlet

Észak-Korea ballisztikus rakétákat indított hétfőn, miközben Antony Blinken amerikai külügyminiszter a szomszédos Dél-Koreában tartózkodott egy konferencián – jelentette be a dél-koreai hadsereg.

Ballisztikus rakétákat lőtt ki Észak-Korea
Az Észak-Koreai Központi Hírügynöksége (KCNA) által kiadott felvételen egy új interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) „Hwasong–18” kísérleti kilövését mutatták be (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/KNS/KCNA/STR

A lépést Kisida Fumio japán miniszterelnök is elítélte, miután a japán parti őrség is észlelte a tengerbe hulló rakétákat. A kormányfő elfogadhatatlannak minősítette Phenjannak a térség békéjét és biztonságát fenyegető „sorozatos lépéseit”, és nemzetközi eljárást sürgetett Észak-Korea ellen ENSZ-határozatok megsértése miatt, amelyek tiltják a kommunista államnak a ballisztikus technológiát alkalmazó kísérletek végrehajtását.

Az incidens idején az amerikai külügyminiszter Szöulban tartózkodott. Antony Blinken a demokráciát veszélyeztető folyamatokról szóló, csúcsszintű nemzetközi konferencián vesz részt a dél-koreai fővárosban.

A hétfői rakétaindításokat azonnal elítélte az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Ő is arra figyelmeztetett, hogy ezek a lépések veszélyt jelentenek a térség stabilitására, és felszólította Észak-Koreát, hogy térjen át a párbeszéd, a diplomáciai tárgyalások útjára.

Kapcsolódó írásaink