Külföld

Az ellenzék jelöltje futott be a szenegáli elnökválasztáson

A korrupció elleni harccal kampányoló ellenzéki jelölt, Bassirou Diomaye Faye győzött a múlt hét végén megtartott szenegáli elnökválasztáson

Az ellenzéki jelölt a szavazatok 54,28 százalékát megszerezve már az első fordulóban megnyerte a voksolást – derül ki a szerda este közzétett nem hivatalos végeredmény szerint.

Az ellenzék jelöltje futott be a szenegáli elnökválasztáson
Macky Sall szenegáli elnök (fehér ruhában) áprilisban köszönt le, de államfőként még februárban kísérletet tett arra, hogy elhalasztassa az év végére a választásokat
Fotó: AFP/Arsene Mpiana

Amadou Ba eddigi kormányfő a szavazatok 35,79 százalékát kapta az Amady Diouf, a nemzeti szavazatszámláló bizottság elnöke által a dakari bíróságon közölt adatok szerint. A harmadik helyen végzett reformista Aliou Mamadou Dia, az Egység és Tömörülés Pártjának (PUR) jelöltje mindössze 2,8 százaléknyi szavazatot kapott

Az ellenzéki politikus győzelmét, aki a vasárnapi szavazás előtt tíz nappal még börtönben ült, az Alkotmánytanácsnak is hitelesítenie kell. Amadou Ba már hétfőn elismerte a vereségét.

A vasárnapi voksolás hónapokig húzódó, időnként zavargásokba torkolló belpolitikai bizonytalanságnak vetett véget, miután Macky Sall áprilisban leköszönő államfő februárban kísérletet tett arra, hogy elhalasztassa az év végére a választásokat.

Sall a választási eljárással és jelöltállítással kapcsolatos viták miatt akarta elhalasztani a választást, de a döntést az ellenzék nem fogadta el.
Az alkotmánybíróság pár nappal később jogellenesnek mondta ki a halasztást, és arra kérte az elnököt, hogy a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb a hivatali mandátumának lejárta, április 2-a előtti időpontra írja ki és szervezze meg az elnökválasztást. Így azt március 24-én meg is tartották.

Kapcsolódó írásaink