Külföld

Két gyanúsított szabadon utazott Oroszország és Törökország között

A legfrissebb adatok szerint a Moszkva külvárosában lévő Crocus City Hall koncertterem elleni támadásnak 139 halottja és 182 sebesültje van

A pénteki moszkvai merénylet letartóztatott gyanúsítottjai közül kettő szabadon utazott Oroszország és Törökország között – közölte az AFP francia hírügynökséggel egy török biztonsági forrás.

Két gyanúsított szabadon utazott Oroszország és Törökország között
Több tízezer orosz ember várakozott, hogy leróják kegyeletüket és virágokat helyezzenek el a 2024. március 22-i terrortámadás helyszínén
Fotó: AFP/Hans Lucas/Tom Grimbert

A nyilatkozó, aki kérte névtelensége megőrzését, kijelentette, hogy a két személy szabadon, akadálytalanul utazhatott Oroszország és Törökország között, mivel nem volt ellenük elfogatóparancs. Törökországot március másodikán hagyták el repülővel, hogy visszatérjenek Oroszországba.

A hatóságok megállapították, hogy Samszidin Fariduni február 20-án lépett be Törökországba, és március 2-án indult el Oroszországba az isztambuli repülőtérről, miután a török megalopolisz Fatih negyedében lévő szállodában szállt meg – folytatta ugyanez a forrás. A tájékoztatás szerint a férfi február 27-én jelentkezett ki a szállodából, és február 23-án „nyolcszor küldött üzenetet a közösségi médiában az Aksaray negyedből”, Fatih középső kerületéből.

A másik gyanúsított e tisztviselő szerint Szaidakrami Racsabalizoda: január 5-én érkezett Isztambulba, és a Fatih negyed egy szállodájában szállt meg, amelyet január 21-én hagyott el.

„Ezután március 2-án ugyanazon a járaton utazott Moszkvába, mint Samszidin Fariduni” – közölte a biztonsági forrás.

„Úgy véljük, hogy ez a két személy Oroszországban radikalizálódott, tekintettel rövid törökországi tartózkodásukra” – hangsúlyozta a tisztviselő.

A legfrissebb adatok szerint a Moszkva külvárosában lévő Crocus City Hall koncertterem elleni támadásnak, amelyért az Iszlám Állam csoport vállalta a felelősséget, 139 halottja és 182 sebesültje van.

Az ügyben letartóztattak négy fő gyanúsítottat. Életfogytiglani börtönbüntetésre számíthatnak.

Oroszország szerint legalább egyikük Tádzsikisztánból származik. Egy másik, akit apjával és egyik testvérével együtt tartóztattak le, Tádzsikisztánban született, és orosz állampolgársággal rendelkezik – közölte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Kapcsolódó írásaink