Külföld

Lövöldözés egy moszkvai koncertteremben

Lövöldözés történt pénteken az északnyugat-moszkvai Crocus City Hall koncertteremben: 40 halálos és több mint száz sebesült áldozata van a lőfegyveres és robbantásos merényletnek - jelentette a TASZSZ hírügynökség a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közlése alapján.

Lövöldözés egy moszkvai koncertteremben
Mentőautók és személyzet érkezik a Moszkva melletti Crocus City Hallhoz, a lövöldözést követően
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Ali Cura

Az orosz hatóságok terrortámadásként kezelik a támadást, amely a legtöbb halálos áldozatot követelte az utóbbi években Oroszorszgban.

„Legalább hárman, rontottak be a CroCusz City Hall koncertközpontba, és automata fegyverekkel tüzet nyitottak. Vannak áldozatok” – írja a RIAN helyszíni tudósítóra hivatkozva.

A hírügynökség szerint „ezután gránátot vagy gyújtóbombát dobtak, amelynek következtében tűz ütött ki”. „Az emberek, akik a csarnokban voltak, a földre feküdtek, hogy megmeneküljenek a lövöldözéstől, körülbelül tizenöt-húsz percig feküdtek, majd kúszva kezdtek menekülni. Sokaknak sikerült kijutniuk” – mondta.

A legfőbb orosz nyomozóhatóság, a Nyomozó Bizottság terrorcselekménynek minősítette a Crocus City Hall elleni támadást, amelyet médiaforrások szerint 2-5 férfi hajtott végre.

Időközben a RIA arról számolt be, hogy a rendezvényközpont teteje leomlott.

Korábbi közlés szerint a krasznogorszki épület egyharmada égett a támadás következtében. Szemtanúk szerint az automata fegyverrel felszerelkezett támadók gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol nagy robbanás hallatszott majd, tűz keletkezett.

A Crocus City Hallban a Piknik nevű népszerű orosz rockegyüttes adott koncertet mintegy 6000 néző előtt.

Peszkov: Putyint folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről

Vlagyimir Putyint percekkel a támadás után tájékoztatták a történtekről, és az illetékes szervek azóta is folyamatosan informálják az elnököt a fejleményekről - közölte újságírókkal Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

Peszkov szerint az elnök kiadott minden szükséges utasítást a merénylettel kapcsolatban.

Az orosz parlament felsőházának elnöke megtorlással fenyegette meg az elkövetőket. „Mindazok, akik e rettenetes bűncselekmény mögött állnak, meg fogják kapni méltó és elkerülhetetlen büntetésüket” - mondta Valentyina Matvinjenko a Telegramon.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Telegramon azt írta, Oroszország elpusztítja az ukrán vezetőket, ha kiderül, hogy ők felelősek a merényletért.

Gyermekek is vannak a sérültek között

Gyermekek is vannak a koncertteremben elkövetett támadás sérültjei között - jelentette az Interfax hírügynökség a moszkvai gyermekjogi ombudsmanra hivatkozva.

A lövöldözés követő tűzben 12 900 négyzetméternyi terület égett a rendezvényközpontban.

Ukrajna és az egyik Moszkva-ellenes orosz alakulat tagadja érintettségét

- Ukrajna és az Oroszország Szabadsága Légió nevű Moszkva-ellenes orosz alakulat tagadja, hogy köze volna a lőfegyveres és robbantásos merénylethez - jelentették nyugati hírügynökségek.

„Ukrajnának abszolút semmi köze nincs ezekhez az eseményekhez” - jelentette ki a Telegramon Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, és ő is terrorcselekménynek minősítette a támadást, mint az orosz hatóságok. „Ukrajna soha nem alkalmazott terrorista módszereket. Ukrajnának az a fontos, hogy hatékony hadműveleteket hajtson végre az orosz reguláris hadsereg megsemmisítésére, és hogy ezáltal véget vessen az ukrajnai orosz inváziónak” - írta.

Az ukrajnai erők oldalán harcoló, Oroszország Szabadsága Légió pedig azt közölte: „Hangsúlyozzuk, hogy légiónk nem harcol orosz civilek ellen!” Egyúttal a csoport Vlagyimir Putyin orosz elnököt tette felelőssé a támadásért, mondván, hogy szerintük ő készítette elő ezt a „véres provokációt” és annak megjelenítését a médiában.

„Az EU-t sokkolják és megdöbbentik a moszkvai Crocus City Hallban elkövetett terrortámadásról szóló jelentések. Az unió elítél minden olyan támadást, amely civilek ellen irányul. Részvéttel gondolunk minden érintett orosz állampolgárra” - közölte Peter Stano uniós szóvivő az X-en.

Moszkvában minden nyilvános rendezvényt töröltek

Minden nyilvános rendezvényt lefújtak Moszkvában a krasznogorszki rendezvényközpont elleni támadás nyomán - jelentette be Szergej Szobjanyin főpolgármester. A polgármester hatalmas tragédiának nevezte a történteket.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője „véres terrorista merényletnek” nevezte a támadást, hozzátéve, hogy „az egész világközösségnek el kell ítélnie ezt a szörnyűséges bűncselekményt”.

A moszkvai repülőtereken és pályaudvarokon megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

A Fehér Ház együtt érez az oroszországi koncerttermi támadás áldozataival

- A Fehér Ház együttérez a rettenetes oroszországi koncerttermi támadás áldozataival - közölte az amerikai nemzetbiztonsági szóvivő pénteken.

„Egyelőre nem tudok több részletet közölni” - mondta John Kirby, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok további információkhoz kíván jutni.

Kirby hozzátette: a Fehér Háznak nem áll rendelkezésére olyan értesülés, amely szerint Ukrajnának vagy ukránoknak köze lenne a lövöldözéshez.

„Nem tanácsolnám, hogy ilyen korai stádiumban Ukrajnával való kapcsolatról beszéljünk” - hangsúlyozta a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

A Fehér Ház hangsúlyozta: nem bátorítja és nem segít Ukrajnának Oroszországon belüli csapások végrehajtására.

Zaharova bizonyítékokat követel

Kirby megjegyzésére reagálva Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője felszólította az Egyesült Államokat, ossza meg Moszkvával az információit, amelyek alapján biztos, hogy Ukrajna nem érintett a támadásban.

„A Fehér Ház azt mondta, nem látja jelét annak, hogy Ukrajna vagy ukránok részesei lettek volna a moszkvai terrorakciónak. Milyen alapon vonnak le washingtoni hivatalnokok bármilyen következtetést valakinek az ártatlanságáról egy tragédia közepette?” - tette fel a kérdést.

„Ha Washingtonnak vannak információi, ossza meg őket, ha nincsenek, ne nyilatkozzon így!” - mondta Zaharova.

Kirby nem volt hajlandó kommentálni a The Financial Times brit napilap értesülését, amely szerint az Egyesült Államok felszólította Ukrajnát, hogy állítsa le az orosz energetikai létesítmények elleni dróntámadásokat, illetve figyelmeztette Kijevet, hogy azokkal megtorlást, valamint a nemzetközi olajárak emelkedését provokálhatja ki.

A szóvivő annyit közölt, Washington hosszú távú politikája, hogy ne bátorítsa az ukránokat Oroszországon belüli csapások végrehajtására.

Kapcsolódó írásaink