Külföld

Oroszország és Kína megvétózta a gázai tűzszünetet

Oroszország állandó ENSZ-képviselője szerint az amerikai javaslat gyakorlatilag zöld utat ad Izraelnek tervezett rafahi offenzívája megindítására

Oroszország és Kína pénteken megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában az Egyesült Államok által beterjesztett határozati javaslatot, amely „azonnali és tartós tűzszünetre” szólít fel a Gázai övezetben az Izrael és Hamász közötti harcokban a civilek védelme és a humanitárius segélyek eljuttatása érdekében.

Oroszország és Kína megvétózta a gázai tűzszünetet
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szavaz a gázai tűzszünetről és a túszmegállapodásról szóló indítványról az ENSZ székhelyén, New Yorkban 2024. március 22-én
Fotó: AFP/Angela Weiss

A 15 tagú tanácsban 11 tagállam szavazott az amerikai javaslat mellett, három ellene, egy ország pedig tartózkodott.

A szavazás előtt Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nyebenzja kijelentette, hogy Moszkva támogatja az azonnali tűzszünetet, a szerinte csupán „félig-meddig szívből jövő” amerikai javaslat azonban nem szólít fel elég világosan a fegyvernyugvásra, és gyakorlatilag zöld utat ad Izraelnek tervezett rafahi offenzívája megindítására, illetve ürügyet a Hamásznak arra, hogy elálljon a megállapodástól.

Az orosz ENSZ-nagykövet emellett megkérdőjelezte a határozat nyelvezetét, és azzal vádolta Antony Blinken amerikai külügyminisztert, valamint Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövetet, hogy „átpolitizált” okokból „félrevezetik a nemzetközi közösséget”.

Nyebenzja közölte továbbá, hogy a BT több, nem állandó tagja megfogalmazott egy másik, „kiegyensúlyozott” határozattervezetet. Kína ENSZ-nagykövete jelezte: Peking is támogatja az alternatív javaslatot.

A most elutasított határozat egy azonnali, legalább hat hétig tartó tűzszünetre és annak betartására szólítja fel mindkét harcoló felet a humanitárius segítségnyújtás és az emberi szenvedés enyhítése érdekében. Februárban az Egyesült Államok vétózta meg az Algéria által előterjesztett, szintén tűzszünetről szóló határozati javaslatot, amelyet akkor Linda Thomas-Greenfield azzal indokolt, hogy az veszélyeztette volna a már akkor is zajló, szavai szerint „érzékeny” egyeztetéseket.

A testület megerősítette, hogy a kétállami megoldás megvalósítására törekszik. Az erre vonatkozó jövőbeli határozat elfogadásához a 15 tagállamból legalább 9 igenlő szavazata szükséges, az állandó tagok közül azonban az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország és Nagy-Britannia nem élhet vétójogával a kérdésben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai a nemzetközi jog szerint kötelező érvényűek, ha egy érintett állam figyelmen kívül hagyja azokat, a testület szankciókat szabhat ki.

Kapcsolódó írásaink