Külföld

Kreml: A különleges hadművelet háborúvá vált

A különleges hadműveletből háború lett, miután a Nyugat bekapcsolódott az ukrajnai konfliktusba – jelentette ki Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő az Argumenti i Fakti című lapnak adott interjúban, amelyet az Oroszhirek.hu szemlézett.

Kreml: A különleges hadművelet háborúvá vált
Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő
Fotó: AFP/Pool/Alexander Zemlianichenko

Moszkva továbbra is azt a célt fogja követni, hogy az ukrán hadsereg ne jelenthessen fenyegetést orosz állampolgárokra vagy területre – mondta a szóvivő a lapnak, megjegyezve, hogy az országnak most négy új szövetségi szubjektuma van, amelyeket meg kell védeni, és teljes mértékben fel kell szabadítani a kijevi erők alól.

Peszkov hangsúlyozta, hogy Oroszország nem engedheti meg, hogy határain egy olyan állam létezzen, amely nyilvánosan állítja, hogy elfoglalja a Krím félszigetet, valamint Oroszország új területeit, utalva a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokra, valamint a Zaporizzsjai és Herszon területekre.

Oroszország célja most az, hogy biztosítsa a négy új régió lakóit, és felszabadítsa a Kijev által megszállt területet – tette hozzá a szóvivő.

A katonai kontingens Ukrajnába küldésének ötletét Emmanuel Macron francia elnök vetette fel a Kijev támogatásáról szóló, februári nemzetközi konferencián. Akkor a tanácskozás egyetlen résztvevője sem támogatta az elképzelést. Ugyanakkor a Le Monde című napilap értesülései szerint a francia hatóságok már 2023 nyarán elkezdték mérlegelni, hogy katonai személyzetet küldjenek Ukrajnába. Macron 2024 februárjában szűk körben azt mondta, hogy „idén embereket kell küldeni Odesszába”.

Szergej Nariskin, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója által idézett adatok szerint Franciaország már előkészíti a kontingenst, amely első lépésben mintegy kétezer katonából áll majd.

A Kreml hangsúlyozta, hogy Moszkva szorosan követi a nyilatkozatokat, és figyelmeztetett, hogy a külföldi csapatok Ukrajnába küldésének helyrehozhatatlan következményei lehetnek.

Kapcsolódó írásaink