Külföld

Joe Biden több mint kétszer akkora kampányforrással rendelkezik, mint Donald Trump

Az, hogy egy elnökválasztás ugyanazokkal a szereplőkkel ismétlődjön meg, utoljára 1956-ban történt az Egyesült Államokban

Joe Biden kampányszervezete és pártja, a Demokrata Párt több mint kétszer akkora összeggel rendelkezik, mint Donald Trump és a republikánusok – derül ki a csütörtökön közölt kampányfinanszírozási beszámolókból.

Joe Biden több mint kétszer akkora kampányforrással rendelkezik, mint Donald Trump
Donald Trump, volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt-aspiráns és Joe Biden, amerikai elnök
Fotó: AFP/Tannen Maury, Brendan Smialowski

Az adatok szerint a hivatalban lévő elnök és pártjának országos szervezete (Democratic National Committee) összesen mintegy 97 millió dollár készpénztartalékkal rendelkezett február végén, míg elődjének és kihívójának, Donald Trumpnak, valamint a Republikánus Párt Országos Bizottságának (Republican National Committee) összesen 44 millió dollár állt rendelkezésére.

A kampányforrások gyűjtésében február hónapot tekintve a demokraták tovább növelték anyagi előnyüket, miután Joe Biden kampányára közvetlenül 21,3 millió dollár folyt be, míg Donald Trump számára a támogatók 10,3 milliót ajánlottak fel.

Az összegzés szerint így Donald Trump közvetlen kampányszámláján 33,5 millió dollár szerepelt, Joe Biden pedig 71 millióval rendelkezett február utolsó napján.

A várakozások szerint Joe Biden anyagi fölényét arra használja, hogy a következő időszakban erőteljes kampányt indítson Donald Trump ellen az úgynevezett billegő államokban, amelyek megnyerése kulcsfontosságú az elnökválasztási győzelem szempontjából.

Steven Cheung, a Trump-kampány vezetője szerdán az anyagi hátránnyal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az amerikai emberek tisztában vannak azzal, hogy négy évvel ezelőtt, Donald Trump elnöksége idején jobban éltek, mint ma Joe Biden alatt.

Az elnökválasztási kampányok során nem ritka, hogy a hivatalban lévő elnök több anyagi forrással rendelkezik, mint a kihívó. 2020-ban Donald Trump, az akkor hivatalban lévő elnök és pártja összesen 225 millió dollárt fordíthatott kampányra, míg a közölt adatok szerint Joe Biden ennek csak mintegy tizedével rendelkezett.

A nagy anyagi forrásokkal rendelkező, befolyásos, általában üzletemberekből álló támogatói csoportok mellett mind a republikánusok, mind a demokraták nem hivatalos elnökjelöltje televíziós és internetes reklámokban közvetlenül fordul a választókhoz is, hogy akár csak néhány dollárral járuljanak hozzá újraválasztási küzdelméhez.

Technikai értelemben idén mindkét valószínűsíthető jelölt – Donald Trump, 2017-2021 között hivatalban lévő, Joe Biden pedig 2021 óta hatalmon lévő elnökként – az újraválasztásért indul, ami legutóbb a 19. század végén fordult elő az amerikai politikában. Az, hogy egy elnökválasztás ugyanazokkal a szereplőkkel ismétlődjön meg, utoljára 1956-ban történt az Egyesült Államokban.

A párton kívüli, harmadik jelöltként induló fiatalabb Robert F. Kennedynek és a kampányát támogató politikai szervezetnek februárban 7,4 millió dollárt sikerült gyűjtenie. A folyamatos kampánykiadások miatt viszont február végén Robert F. Kennedy kampánya ötmillió dollárral és egymillió dollárt meghaladó adóssággal rendelkezett.

Kapcsolódó írásaink