Külföld

Zoran Milanović: A horvát határ szent, a háborúban emberek haltak meg érte

Meg kell védeni az üldöztetés, a háború, a népirtás elől menekülőket, de a mai migránsok nem ezek miatt menekülnek – vélekedett az államfő

Az illegális migránsok hátsó szándékkal érkeznek, szociális segélyt akarnak, de a horvát határ szent, a háborúban emberek haltak meg érte – írta Zoran Milanović horvát államfő szerdán közösségi oldalán.

Zoran Milanović: A horvát határ szent, a háborúban emberek haltak meg érte
Zoran Milanović: a horvát határ szent, a háborúban emberek haltak meg érte
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Umeys Sulejman

„Napjainkban Horvátország is szembesül a migráció problémájával. De ezek a migránsok nem olyanok, mint 2015-ben voltak, amikor humánus és nyitott, ugyanakkor elővigyázatos politikát folytattunk velük szemben, és kormányfőként magam is azt néztem, hogyan segítsünk ezeken az embereken, anélkül, hogy veszélybe sodornák országunkat” – írta Milanović.

Meg kell védeni az üldöztetés, a háború, a népirtás elől menekülőket, de a mai migránsok nem ezek miatt menekülnek. „Ezek az emberek illegálisan vannak itt, és így kell kezelni őket” – vélekedett az államfő.

Megjegyezte: továbbra is „őszintének és könyörületesnek kell lennünk irányukban, de nem bolondnak”. A honvédő háborúban a megszálló szerb csapatok ellen emberek harcoltak és haltak meg a határok védelmében – tette hozzá.

„Segítsünk azoknak, akiknek szükségük van rá, de mindenekelőtt a horvát emberek biztonságát tartsuk szem előtt” – húzta alá.

Kapcsolódó írásaink