Külföld

Ukrajna vesztésre áll

Ukrajna hiányt szenved a felszerelés és az élőerő terén, a veszteségek pedig megviselik a képességeit

Ukrajna veszteségeit az Oroszországgal folytatott konfliktusban „milliós nagyságrendben” kell számolni – állította Rajmund Andrzejczak, a lengyel vezérkar volt főnöke. Kijev „elveszíti a háborút”, és nincsenek meg az erőforrásai a Moszkva elleni harc fenntartásához – tette hozzá, amiről az oroszhirek.hu is írt.

Ukrajna vesztésre áll
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Ukrainian Emergency Service/Handout

A Polsat műsorszolgáltatónak adott hétfői interjújában a nyugalmazott tábornok “nagyon drámainak” nevezte Ukrajna harci helyzetét, és hangsúlyozta, hogy „a háborúban nincsenek csodák”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon döntése, hogy Valerij Zaluzsnij vezető tábornokát Olekszandr Szirszkijre cserélte, nem hozott jelentős változást, mivel ugyanazok a problémák továbbra is fennállnak Kijev új főparancsnoka számára – tette hozzá Andrzejczak.

A nyugalmazott tábornok szerint Ukrajna hiányt szenved a felszerelés és az élőerő terén, a veszteségek pedig megviselik a képességeit.

„Több mint tízmillió ember hiányzik. Becslésem szerint a veszteségeket nem százezrekben, hanem milliókban kell számolni. Ebben az országban nincsenek erőforrások, nincs, aki harcoljon.”

„Az ukránok vesztésre állnak ebben a háborúban” – jelentette ki Andrzejczak, rámutatva azokra a médiajelentésekre, amelyek szerint Kijev kifogyott a légvédelmi rakétákból, hogy megvédje magát az orosz csapásokkal szemben.

Az elmúlt hetekben több nyugati vezető figyelmeztetését megismételve Andrzejczak a fegyvergyártás fellendítésére szólított fel, és úgy vélte, hogy a Nyugatnak fel kell készülnie egy két-három éven belüli teljes körű konfliktusra Oroszországgal. Vlagyimir Putyin orosz elnök hangsúlyozta, hogy Moszkva nem tervezi és nem is érdekelt a NATO megtámadásában.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a múlt hónapban kijelentette, hogy Ukrajna több mint 444 ezer katonát vesztett a konfliktus 2022 februári kezdete óta. Az ellenségeskedések az ukrán menekültek elvándorlását is elindították, az ENSZ adatai szerint világszerte csaknem 6,5 millió menekültet regisztráltak.

Kijevi tisztviselők többször panaszkodtak arra, hogy a nyugati fegyverszállítmányok nem voltak megfelelőek. Ezek a felhívások egyre hangosabbak, mivel Joe Biden amerikai elnök kérése, hogy további 60 milliárd dollárnyi segélyt nyújtsanak, a kongresszusban megrekedt, mivel a republikánusok az amerikai határbiztonság megerősítését követelik.

Kijev egy új mozgósítási törvénytervezetet is fontolgat, amely a férfiak minimális sorozási korhatárát 27-ről 25 évre csökkentené, és a jelentések szerint 500 000 új katonát terveznek a frontvonalra küldeni.

Mindezek fényében az orosz hadsereg a múlt hónapban kiszorította Kijevet a stratégiai fontosságú donbasszi Avgyejevka városból, és több közeli települést is felszabadított. Az egykori erődítmény 2014 óta a frontvonalon van, és Kijev gyakran használta a közeli Donyeck város lakóházainak ágyúzására.

Kapcsolódó írásaink