Külföld

Leleplező vallomások Zelenszkij ijesztő, őrült tervéről

Az ukrán elnök kirobbanthatja a III. világháborút

Zelenszkij embere kitálalt: az elnök a legkisebb kritikától kiborul, reszket, majd felhívja az anyját, és órákig beszél vele. Mániákusan akar manipulálni mindenkit. Az ukrán elnök az elmúlt hónapokban nagyon rossz idegállapotba került, könnyen lehet, hogy miatta tör majd ki a III. világháború – írta meg az Origo.

Leleplező vallomások Zelenszkij ijesztő, őrült tervéről
Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök
Fotó: AFP/Ozan Kose

Friss könyv jelent meg Volodimir Zelenszkijről A showman címmel. Simon Schuster könyve tele van nagyon erős állításokkal.

„A Krím elfoglalása előtt nem volt különösebb problémája az oroszokkal. Sőt, saját anyanyelve is az orosz. Társulata bevételeinek 85 százaléka pedig az orosz piacról származott. Ekkoriban még hitte azt, hogy Oroszország és Ukrajna között különleges kapcsolat áll fenn, amelyet a közös kultúra és történelem cementje tart össze” – írja a szerző.

Zelenszkij egyik embere (Andrij Jermak elnöki tanácsadó) így nyilatkozott: „Számunkra ez maga a valóság, de a világ többi része számára csupán egy valóságshow. Valami, amit a képernyőn keresztül követnek.

Vannak bizonyos szabályok, amiket követned kell, ha azt akarod, hogy odatapaszd a nézőket a televízió elé.

Ezek ugyanazok a szabályok, amelyek az élet minden területén működnek – a marketingben és a katonai stratégiában is. Győznöd kell, mert az emberek a nyerteseket szeretik. Időről időre el kell kápráztatnod őket valami jelentős és váratlan dologgal. Harmadszor: szükséged van egy mindezt képviselő hiteles karakterre, aki minden pillanatban jelen van. Végül egy erős történet is kell. Ez a mi esetünkben az, hogy egy kis nemzet tönkrever egy nagyhatalmat, amely megtámadja. A rossz fiúk megtámadták a jó fiúkat, és végül a jók fognak győzedelmeskedni. Ez az, amit a közönség imád.”

Vagyis az elnök tanácsadója úgy írja le a háborút, mint egy hollywoodi filmet. Arról is szó van a könyvben, hogy Zelenszkij a háború hatására megváltozott, „lubickolt” a lehetőségben, hogy nem csupán szemlélője, hanem alakítója is a történetnek. Az egyik tanácsadója szerint valamiféle „mazochisztikus élvezetet” lelt a helyzetben:

Azt érzem, végre szükség van rám – fogalmazott egy sajtótájékoztatón az elnök.

Viszont arra is fény derült, hogy Zelenszkij teljesen kiborul a kritikától, a kabinetfőnöke szerint távol kell tartani a közösségi médiától:

„Elolvas néhány noname, teljesen hamis információkat tartalmazó posztot, és aznap aludni sem tud. Reszket. Felhívja az anyukáját, és órákig beszél vele telefonon.

A politikában részt vevők ehhez már rég hozzászoktak, nem hatja meg őket. Ez része a politikának. De ő ezt egy tragédiaként és személyes megaláztatásként élte meg” – fogalmazott Andrij Bohdan.

Zelenszkij tényleg megőrült: lapáttal küldi harcolni a katonákat.

Korábban Denisz Maljuszka, Ukrajna igazságügyi minisztere egy interjúban megjegyezte, több ezer elítélt csatlakozna az Ukrán Fegyveres Erőkhöz. Elmondása szerint vannak köztük olyanok is, akik életfogytiglani szabadságvesztésre vannak ítélve.

Legalább 50 000 ukrán nincs regisztrálva a toborzóközpontnál a büntetett előélete miatt.

2023 végén Zelenszkij a The Sun nevű brit lapnak adott interjút, ennek során arról beszélt, hogy az orosz titkosszolgálat a Majdan-3 hadművelet keretében puccsot tervez Ukrajnában. Az ukrán elnök úgy vélte: az oroszok célja, hogy még 2023 vége előtt eltávolítsák őt a hatalomból (erre aztán kísérletet sem tettek). Zelenszkij szerint azonban Kijev felkészült minden eshetőségre, kiemelte, hogy már többször is az életére törtek, annyiszor, hogy már nem is számolja. A legemlékezetesebb szerinte az volt, amikor az orosz különleges erők a háború első napján próbálták meg likvidálni. Erre, persze, semmilyen bizonyítékot nem mutatott be, csak régi összeesküvés-elméleteket idézgetett.

Kapcsolódó írásaink