Külföld

Háborúra készítik a német iskolásokat

A tárcavezető elképzelése szerint ők delegálnak majd ifjúsági tiszteket az oktatási intézményekbe

A német oktatási miniszter felszólította a tanárokat, hogy a diákokat készítsék fel egy esetleges háborúra. A tárcavezető azt mondta: a háborús felkészülésnek nem kell külön tantárgynak lennie, de szerepelnie kell a tananyagban – írta meg a hirado.hu.

Háborúra készítik a német iskolásokat
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Cultura Creative/Phil Boorman

Noll Katalin, az M1 Híradó berlini tudósítója a műsorvezető kérdésére reagálva elmondta, hogy valóban sokkoló a bejelentés. A német sajtóorgánumok még képekkel is illusztrálták a helyzetet. Az egyik ábrán az látható, hogy a Bundeswehr (a német hadsereg – a szerk.) főhadnagya vagy ifjúsági tisztje egy tábla előtt magyaráz a diákoknak. Olyan kép is napvilágot látott, amelyen az látható, hogy a gyerekek a padok alatt azt gyakorolják, hogyan helyezzék magukat biztonságba egy esetleges fegyveres konfliktus esetén.

Bettina Stark-Watzinger (FDP) oktatási miniszter szólította fel az iskolákat arra, hogy háborús ismereteket oktassanak a gyerekeknek a tananyag részeként.

A politikus azt kérte az iskoláktól, vegyék fel a kapcsolatot a Bundeswehrrel. A tárcavezető elképzelése szerint ők delegálnak majd ifjúsági tiszteket az oktatási intézményekbe. A pedagógusok szövetsége támogatja a javaslatot, ugyanakkor arra kéri a szövetségi oktatási minisztert, hogy az oktatási miniszterek konferenciája elé terjessze ezt a felvetést.

Objektum doboz

„Tehát lényeges az, hogy a különböző tartományok oktatási miniszterei is támogassák a javaslatot” – tette hozzá Noll Katalin. Hangsúlyozta: pont a tartományi oktatási miniszterek közt vannak többen, akik ellenzik a javaslatot.

Az ellenzők szerint felesleges aggodalmakat kelteni a diákokban.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) oktatási szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Németországban élő diákok rosszul teljesítenek az alapismeretek terén. Minden negyedik diáknak gondot okoz az írás és az olvasás. Ezért inkább erre kellene odafigyelni.

Bettina Stark-Watzinger az orosz–ukrán háborúval magyarázta a felvetést. Nem ő az első német politikus, aki azon a véleményen van, hogy a lakosságot fel kell készíteni egy esetleges háborúra. Tavaly Boris Pistorius német szociáldemokrata (SPD) politikus, szövetségi védelmi miniszter tett ehhez hasonló kijelentést.

Kapcsolódó írásaink