Külföld

Pakisztán halálos áldozatokkal járó légicsapásokat hajtott végre Afganisztán területén

Pakisztán két légicsapást mért a pakisztáni tálibok kelet-afganisztáni rejtekhelyeire hétfőre virradóra, legkevesebb nyolcan meghaltak. Kabul a támadást elítélte.

Pakisztán halálos áldozatokkal járó légicsapásokat hajtott végre Afganisztán területén
Képünk illusztráció
Fotó: AFP

Zabihullah Mudzsáhid, az afganisztáni tálib kormány szóvivője elmondta, hogy a csapásokat a Pakisztánnal szomszédos Paktika és Hoszt tartományokban hajtották végre. Aláhúzta, hogy a műveleteket – amelyek áldozatai nők és gyerekek – Kabul Afganisztán szuverenitása megsértésének tekinti és „súlyos következményeket” helyezett kilátásba.

A pakisztáni hadsereg egyelőre nem kommentálta a bejelentést, nevük elhallgatását kérő pakisztáni biztonsági források azonban megerősítették a támadás hírét, mely a Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) nevű iszlamista milícia állásait célozta.

A műveleteket alig két nappal azt követően hajtották végre, hogy iszlamista lázadók öngyilkos támadásban megöltek hét katonát az Afganisztánnal szomszédos, rossz közbiztonságáról hírhedt Hajbar-Pahtunkva tartományban. Az áldozatok temetésén Aszif Ali Zardári pakisztáni elnök a gyilkosok felkutatását és kemény megtorlást ígért.

Jóllehet a kabuli kormány azt hangoztatja, nem ad menedéket fegyveres csoportoknak, így a pakisztáni táliboknak sem, pakisztáni tisztségviselők szerint a lázadók afgán területről indítják támadásaikat. Ászif Ali Durani, Pakisztán Afganisztánért felelős jelentéstevője azt mondta, Iszlámábád becslései szerint a Pakisztánban törvényen kívül helyezett TTP mintegy ötezer tagja bujkálhat Afganisztánban.

Kapcsolódó írásaink