Külföld

Bozótvágó késsel irtják egymást Haitin

Az ország ügyvivő miniszterelnöke március 12-én lemondott, azóta nincs működőképes kormánya

A CNN beszámolójából kiderült, hogy március eleje óta a bűnözői csoportok példátlan módon támadják a haiti állam utolsó maradványait, a repülőteret, rendőrőrsöket, kormányzati épületeket, a nemzeti büntetés-végrehajtási intézetet – írja a mandiner.hu.

Bozótvágó késsel irtják egymást Haitin
Tüntetők gumiabroncsokat égettek a miniszterelnök, Ariel Henry lemondását követő tüntetésen Haiti Port-au-Prince negyedében
Fotó: AFP/Clarens Siffroy

Mint ismert, a szigetországot kegyetlen bűnbandák tartják rettegésben azóta, hogy 2021-ben meggyilkolták Jovenel Moise elnököt. Az erőszak elsősorban a fővárost, Port-au-Prince-t uralta el, a bandák a város területének már mintegy 80 százalékát az ellenőrzésük alá vonták, és próbálják kiterjeszteni befolyásukat vidékre is.

Ariel Henry, Haiti ügyvivő miniszterelnöke március 12-én lemondott, az országnak azóta nincs működőképes kormánya.

Az állam vezetését különböző pártok és társadalmi csoportok képviselőiből szervezett elnöki tanács készül ideiglenesen átvenni.

A lap tudósítása szerint „a társadalom szétfoszlik, mivel az üzletek és az iskolák zárva vannak. Sok lakos elszigetelődik, fél elhagyni az otthonát. Néhányan önbíráskodáshoz folyamodnak. Félelem, bizalmatlanság és harag uralkodik. Mindenki a halálra gondol” – írták.

Folyamatosan fenyegetéseket kapnak.

A CNN-nek egy, a saját biztonsága miatt névtelenséget kérő helybeli is beszélt a térségükben uralkodó állapotokról. Mint fogalmazott: „a bandák így működnek: átveszik a hatalmat a nagyvállalatokkal rendelkező területek felett, és arra kényszerítik őket, hogy fizessenek nekik, miközben ők maradnak az irányításuk alatt" – mondta, megjegyezve, hogy a területen több nagynevű vállalkozás is található, köztük két országos mobilszolgáltató és egy nagy szálloda.

„Folyamatosan fenyegetéseket kapunk; azt mondják, hogy jönnek és megtámadnak minket, elpusztítják a környéket. Ezért lezárjuk az utcákat, és a rendőrség végzi a házkutatásokat; az autók átkutatásában nem vesznek részt civilek” – tette hozzá az informátor.

A milícia csak machetékkel és a puszta kezünkkel van felfegyverkezve” – hangsúlyozta.

Kapcsolódó írásaink