Külföld

Anarchista kannibálok vették át a hatalmat Haitin

A karibi szigetországban lényegében megszűnt az államhatalom

Totális káoszba süllyedt a Karib-térség puskaporos hordójának számító Haiti, miután fegyveres bűnbandák a hétvégén átvették a hatalmat az ország fővárosa, Port-au-Prince felett. Az államhatalom maradékával és az egymással is rivalizáló bűnbandák közül egyértelműen kitűnik a „G9 and Family” nevű paramilitáris szervezet, melynek tagjai arról ismertek, hogy az áldozataikat felgyújtják, majd szimbolikusan beleesznek a holttestükbe – írja a ripos.hu.

Anarchista kannibálok vették át a hatalmat Haitin
Jimmy Chérizier, nyugati sajtóbeszámolók szerint jelenleg ő Haiti legbefolyásosabb embere
Fotó: Wikipédia/VOA

Ezt a kannibalista rituálét a bűnbanda teljhatalmú ura, Jimmy Chérizier vezette be, akit a helyiek – nem véletlenül – csak „Barbeque" néven emlegetnek. Nyugati sajtóbeszámolók szerint jelenleg ő Haiti legbefolyásosabb embere, és külső beavatkozás nélkül hamarosan az ország vezetője lehet.

Az elmúlt szűk egy évtizedben Haitit annyi társadalmi, gazdasági és természeti válság érte, mint más országokat egy évszázad alatt sem. A folyamatos sorcsapások miatt a 11,5 millió lelket számláló karibi szigetország lakosságának fele ma mélyszegénységben él, aminek természetes velejárója a párhuzamos társadalmak kialakulása. Jelenleg nagyjából 200 illegális fegyveres bűnszervezet működik Haitin, amelyek sok esetben egész megyéket az ellenőrzésük alatt tartanak, és kvázi miniállamokként vagy államtól független önkormányzatokként funkcionálnak.

A most kirobbant erőszakhullám a hétvégén kezdődött, amikor fegyveres csoportok támadáshullámot indítottak a fővárosban, beleértve két börtön elleni rajtaütést, amely közel négyezer rab szökéséhez vezetett. Ezt követően a fegyveresek elfoglaltak több rendőrörsöt, és számos kormányzati épületet felgyújtottak, köztük a nemzeti bankot, és támadást indítottak az ország nemzetközi repülőtere ellen is. Egyes becslések szerint a bűnbandák hétfőre a főváros több mint 80 százalékát vonták az ellenőrzésük alá, ami pánikszerű menekülésre késztette a polgári lakosságot.

A fegyveres bűnözők csak januárban mintegy 1100 embert öltek meg, sebesítettek meg vagy raboltak el, amit az ENSZ az elmúlt két év legerőszakosabb hónapjának nevezett.

Objektum doboz

Az erőszakhullámért a „G9 and Family” nevű paramilitáris szervezet vezetője, Jimmy Chérizier vállalta a felelősséget. A „Barbecue" becenevet viselő bűnöző közölte: célja Haiti rendőrfőnökének és kormányának túszul ejtése, valamint Ariel Henry, Haiti ügyvivő miniszterelnöke hazatérésének megakadályozása.

„Kész vagyok szövetséget kötni az ördöggel, készen állok arra, hogy egy ágyban aludjak az ördöggel” – fogalmazott egy támogatóhoz intézett beszédében a hétvégén Chérizier, akit korábban az ENSZ és az Egyesült Államok is szankciókkal sújtott.

Objektum doboz

Az utcai harcokra akkor került sor, amikor Ariel Henry haiti miniszterelnök Kenyába látogatott, hogy William Ruto kenyai elnökkel véglegesítse a Haitire várhatóan telepítendő többnemzetiségű biztonsági támogató misszió részleteit. A haiti kormányfő jelenleg Puerto Ricóban tartózkodik.

Bár Henry korábban többször ígéretet tett arra, hogy február elején lemond a tisztségéről, és előrehozott választásokat tart, ez végül nem történt meg.

Vasárnapra az Egyesült Államok bejelentette, hogy evakuálja haiti nagykövetségének személyzetét. Az amerikai hadsereg a diplomaták nagy részét az éjjel menekítette ki helikopterrel, ugyanakkor jelezte: nem zárják be az intézményt, a biztonságot pedig tengerészgyalogosok biztosítják. Az amerikai külügyminisztérium emellett arra szólította fel állampolgárait, hogy minél hamarabb távozzanak az országból.

Kapcsolódó írásaink