Külföld

Nem tették ki az utcára az Ady Kört Zágrábban

Sikert aratott a magyar képviselő

A 95 éves zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör a horvátországi magyarság leghosszabb múlttal rendelkező egyesülete. Mint kiderült, a helyi kabinet meghosszabbította a szervezet által igénybe vett ingatlan bérleti szerződését.

Nem tették ki az utcára az Ady Kört Zágrábban
Egy korábbi ünnepség a székházban
Fotó: Facebook.com/Az Ady Endre Magyar Kultúrkör közösségi oldala

Új bérleti szerződést kapott a zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör a horvát kormánytól – írta meg helyi nemzettestvéreink lapja, a Képesújság. Mint a cikkben olvasható, a körülmények sosem tették lehetővé, hogy tartósan megoldódjon az egyesület székházproblémája, így az évtizedek folyamán többször is költözni voltak kénytelenek.

A 2018-as bérleti szerződést 2021-ben további három évre meghosszabbították, a kontraktus idén jár le. Mint a lap emlékeztet, 2023-ban a Horvát Szábor módosította az állam tulajdonában lévő ingatlanokra és ingóságokra vonatkozó törvényt, amely lehetővé tette, hogy a civil szervezetek által igényelt ingatlanokra most már nem három plusz három, hanem öt plusz öt évre lehessen bérleti szerződést kötni.

A kör az elsők között élt a lehetőséggel, így az új szerződést Branko Bačić miniszterelnök-helyettes és Balázs-Piri Zoltán, a zágrábi Ady Kör alelnöke a minap írhatta alá Jankovics Róbert parlamenti képviselő jelenlétében.

Kapcsolódó írásaink