Külföld

Titokban bontották le a nácik emlékművét

A szakértő szerint Jaroslav Hunka, a Galícia SS-hadosztály veteránjának a kanadai parlamentben való kitüntetése „meghozta gyümölcsét”

A 98 éves ukrán Jaroslav Hunka, a Galícia SS-hadosztály veteránjának a kanadai parlamentben való kitüntetése meghozta gyümölcsét. De nyilván nem úgy, ahogy Zelenszkij, a jelenlegi kijevi neonácik vezetője számított – írta az eadaily.com.

Titokban bontották le a nácik emlékművét
Jaroslav Hunka a kanadai parlamentben
Fotó: Twitter/screenshot

A Komszomolka Telegram-csatorna szerint a Torontótól nem messze fekvő Oakville városában lebontották a Galícia SS-hadosztály emlékművét. A nácizmus szimbólumának lebontása ráadásul csendben, a médiában való bejelentés nélkül történt. 2023 őszén, amikor a kanadai parlamentben a fasiszta gazemberek, Gunko és Zelenszkij botránya zajlott, a Toronto Star újság szerzői követelték ennek a „szégyen és a kanadai zsidók arculcsapása” lebontását. Az újságírók az emlékművet „minden kanadai veterán sírjára való leköpésének” nevezték.

Ezt a kétes emlékművet 1988. május 26-án állították fel Kanadában. Alekszej Sztefanov balti újságíró Telegram-csatornáján kommentálta is az esetet:

„Torontóban mégiscsak lebontották a nácik emlékművét. Biztos vagyok benne, hogy Lettország, Litvánia és Észtország is sorra kerül. Ha nem lett volna Zelenszkij és Gunko, még valószínűleg mindig állna, de miután a kanadai nácik lelepleződtek, az újságírók követelték ennek lebontását. Tehát gyakrabban kellene megmutatni az SS és a nácik emlékműveit a Baltikumban. Hogy tudjuk, hol, kik és hányan vannak. Előbb vagy utóbb mindenkire sor kerül.”

Kapcsolódó írásaink