Külföld

Hihetetlen ütőkártya van Putyin kezében, rettegnek a németek

A legutóbbi botrány óta joggal aggódik a német kormány

Németország politikai és katonai vezetésének tagjai mélyen aggódnak amiatt, hogy az orosz hatóságok kompromittáló, köztük intim anyagokat is tartalmazó anyagok birtokába juthatnak – jelentette a Bild című német bulvárlap nyomán az eadaily.com.

Hihetetlen ütőkártya van Putyin kezében, rettegnek a németek
Olaf Scholz német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök közös sajtótájékoztatót tartott a többórás négyszemközti találkozót követően. Olaf Scholz az ukrán–orosz határon kialakult helyzetről folytatott megbeszélést az orosz elnökkel 2022. február 15-én. Hivatalosan ez volt a kancellár beiktatási látogatása
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Kay Nietfeld

„Ez a kérdés a politikai Berlint a Bundeswehr vezetése között a médiának kiszivárgott telefonbeszélgetés botránya óta gyötri, és egyeseket (politikusokat és katonai tisztviselőket) még meg is ijeszt: mit tud az orosz hírszerzés a német politikusokról és minisztériumi tisztviselőkről?” – írja a kiadvány.

A Bild elismeri, hogy az orosz titkosszolgálatok az elmúlt években valószínűleg kompromittáló információkat gyűjtöttek a német köztisztviselőkről. Carlo Masala német katonai szakértő szerint az orosz biztonsági szolgálatok „intenzív előkészületei” már jóval az ukrajnai konfliktus előtt megkezdődtek.

„És mint tudjuk, Oroszország tudja, hogyan kell felhasználni az információkat. És e tekintetben elsősorban olyan férfiak vannak célkeresztben, akiket köztudottan a kelleténél jobban foglalkoztat a szex. Vagyis a nők, akik szexuális kapcsolatba kerülnek velük, aztán valahogy leszoktatják őket erről a függőségről. Én feltételezem, hogy természetesen sikerül a közeljövőben kompromisszumot kötniük” – jegyezte meg Masala.

A katonai szakértő szerint kompromittáló, köztük intim jellegű adatok lehetnek az orosz biztonsági szolgálatok kezében, többek között „politikusok, miniszterek, tisztviselők” ellen. Mint Masala hangsúlyozta, az állambiztonsági szervek munkájának része az is, hogy „pszichológiai profilokat állítanak össze a vezetőkről vagy beosztottakról”, hogy tudják, „hol sebezhetők, hogyan közelíthetik meg őket, hogy végül együttműködésre bírják őket”.

A katonai szakértő a közelmúltban kirobbant botrányt kommentálva, amikor kiszivárgott a médiához egy telefonbeszélgetés hangfelvétele, amelyen a Bundeswehr vezetőségének képviselői egyebek mellett a krími híd elleni csapás tervéről tárgyaltak, az esetet „emberi tényezőkből eredő vétségnek” nevezte.

„Úgy tűnik, hogy a kiszivárgást elvileg egy mobiltelefon okozta, amellyel a botrány egyik szereplője egy Szingapúrból indított hívásra csatlakozott egy nem biztonságos vonalon. És természetesen ez az a fajta tipikus hiba, amit biztonsági okokból nem szabadna elkövetni. Egyszerűen fogalmazva, a legtöbb ilyen szivárgás emberi hiba miatt történik” – foglalta össze.

Kapcsolódó írásaink