Külföld

Túl sok az áram, ezért Ukrajna leállítja az atomerőműveket

A helyzet ráadásul a minap tovább romlott

Ukrajnában a múlt hét óta melegszik az idő, így az áram iránti kereslet lecsökkent, a többlettermelés pedig arra kényszeríti az áramrendszer-üzemeltetőt, hogy a szomszédos országokhoz forduljon vészhelyzeti exportért. Az Energoatom közölte, hogy több erőműegységet kivontak javításra - írta az eadaily.com.

Túl sok az áram, ezért Ukrajna leállítja az atomerőműveket
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Andrey Borodulin

„Az ukrán energiarendszerben már második hete fennálló villamosenergia-felesleg miatt több atomerőművi blokk csökkentett kapacitással üzemel, és a NAEK Energoatom JSC felkészíti őket a tervezett javításokra” – közölte az Energoatom. Az atomerőmű üzemeltetője hozzátette, hogy a jelenlegi helyzet lehetővé teszi, hogy a javításokat öt nappal korábban, március 8-tól kezdjék meg.

„Március 7-én az ukrán atomerőművek 6950 MW-ot termeltek, ami a legnagyobb volumenű termelés” – közölte az Energoatom.

Ukrajnába február végén érkezett meg a meleg, és az energiarendszerben túltermelés kezdődött a villamos energia termelésében. Ezen még a szomszédos uniós országokba irányuló export sem segített. Március 4-én például 13 GWh-t adtak el Szlovákiának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Moldovának. De még ez sem volt elég. Az áramrendszer-üzemeltető a lengyel PSE-hez fordult, hogy három órán belül 246 MWh villamos energiát importáljon.

A helyzet a minap tovább romlott, mivel az áradások miatt a vízerőművek teljesítménye jelentősen megnőtt – jelentette az Ukrenergo.

Mint ismeretes, Ukrajna gazdasága az elmúlt két évben 30 százalékkal zsugorodott, és az áram iránti kereslet jelentősen csökkent. Ugyanakkor az orosz hadsereg ezen a télen nem csapott le Ukrajna energetikai infrastruktúrájára.

Kapcsolódó írásaink