Külföld

A hollandiai mecsetek tiltakoznak az izraeli elnök részvétele ellen az amszterdami holokausztmúzeum megnyitóján

A több mint kétszáz hollandiai mecsetet tömörítő ernyőszervezet, a K7 pénteken tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy az izraeli elnök részt vesz az amszterdami holokausztmúzeum vasárnapi megnyitóján, és arra szólította fel Vilmos Sándor holland királyt, hogy ne fogadja Jichák Hercogot.

A hollandiai mecsetek tiltakoznak az izraeli elnök részvétele ellen az amszterdami holokausztmúzeum megnyitóján
Vilmos Sándor holland király a királyi palotában
Fotó: AFP/ANP/ANP Mag/Koen van Weel

A felhívást a Hercog kijelentései és tettei körüli viták váltották ki, különösen a Gáza elleni katonai akciókban való részvétele, amelynek során személyesen írt üzenetet egy tüzérségi lövedékre.

Az izraeli elnök tervezett hollandiai látogatása során Vilmos Sándor királlyal együtt beszédet mond a nemzeti holokauszt múzeum megnyitóján.

A K7 hangsúlyozta: „Hercog jelenléte nemcsak azokra mér csapást, akiket érdekel a palesztin nép sorsa, hanem az igazságosság és az emberi jogok elveire is. A szervezet úgy véli, hogy egy olyan államfőt, aki ártatlan gázai civileket terroristáknak bélyegez, és igazolja halálukat, nem kellene a holland kormánynak és főleg nem a királynak fogadnia”.

Vilmos Sándor pénteken jelezte, hogy a felhívások ellenére részt fog venni a múzeummegnyitón. „A múzeumnak nagy és nemzeti jelentősége van, ezért a király ott lesz” - közölte a kormány információs szolgálata, hozzátéve hogy a megnyitóra több államfő is meghívást kapott.

Jichák Hercog részvételét szerdán jelentette be a Zsidó Kulturális Negyed, amely alá a múzeum működtetése tartozik. A szervezet „sajnálatosnak nevezte, hogy a nemzeti holokausztmúzeumot a gázai háború idején nyitják meg, de olyan ünnepségre számítanak, amely méltó lesz a múzeum nagy nemzeti és nemzetközi jelentőségéhez”.

Az amszterdami Waterloo térre vasárnap délelőttre tüntetést szerveztek Hercog jelenléte ellen. A tüntetés egyik szervezője, egy anticionista hollandiai zsidó szervezet, az Erev Rav az izraeli elnök letartóztatására szólított fel „a palesztinok elleni népirtásra való felbujtás miatt”.

Kapcsolódó írásaink