Külföld

Kanada kiterjesztené a háborút

Fontolóra veszik katonai kiképzők Ukrajnába küldését

Kanada fontolóra veszi katonai kiképzők Ukrajnába küldését, ha „bizonyos feltételek” teljesülnek, amelyek jelenleg „még nem állnak fenn” – jelentette ki Bill Blair kanadai védelmi miniszter a Global News című kanadai kiadványnak nyilatkozva, számolt be kedden az Rbc.ua hírportál – írta meg a Karpatalja.info.

Kanada kiterjesztené a háborút
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anadolu/Viacheslav Ratynskyi

A jelentés szerint Blair elmondta, hogy bármilyen kanadai csapatokat csak „nem harci” feladatok ellátására küldenek Ukrajnába. Mint hangsúlyozta, az ukrajnai körülményeknek „meg kell változniuk”, mielőtt a kanadai csapatok visszatérhetnek abba az országba, ahol az orosz invázió előtt ukrán katonákat képeztek ki a helyszínen. „A jelenlegi körülmények nem teszik lehetővé a kiképzést Ukrajnában, de folytatni fogjuk a kiképzést” – tette hozzá a kanadai védelmi miniszter.

Kanada több mint 40 000 ukrán katonát képzett ki az Egyesítés elnevezésű hadművelet részeként, amely 2015-ben kezdődött, miután Oroszország elfoglalta a Krímet. Az orosz invázió után azonban a kanadai hadsereg a kiképzési műveleteit Nagy-Britanniába, Lettországba és Lengyelországba helyezte át.

„Számos megbeszélést folytattunk az ukránokkal, akik azt mondják, hogy ha megfelelőek lesznek a feltételek, akkor visszatérhetünk” – emlékeztetett Bill Blair. Ugyanakkor nyitva hagyta az Ukrajnába való visszatérés lehetőségét, hangsúlyozva, hogy „a kanadai fegyveres erők nem játszhatnak semmilyen harci szerepet, vagy olyat, amilyet harci szerepként lehetne értelmezni”.

Kapcsolódó írásaink