Külföld

Két nappal a temetés után továbbra is gyászolók róják le tiszteletüket az orosz ellenzéki sírjánál

Két nappal Alekszej Navalnij temetése után továbbra is gyászolók róják le tiszteletüket az orosz ellenzéki sírjánál a Boriszovszkij temetőben.

Két nappal a temetés után továbbra is gyászolók róják le tiszteletüket az orosz ellenzéki sírjánál
Gyászolók ezrei látogatják Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető sírját a moszkvai Boriszovo temetőben 2024. március 3-án
Fotó: AFP/Olga Maltseva

A dpa német hírügynökség helyszínen lévő tudósítója szerint emberek vasárnap is virágokat helyezhettek el a síron. Fiatalok, idősek és családok is voltak a gyászolók között. Sokan könnyeikkel küszködtek. Rendőrök felügyelték a rendet, de nem avatkoztak közbe.

„A hősök nem halnak meg. Köszönjük Alekszej” – volt olvasható egy kartonlapon a koszorúk borította sír mellett.

Navalnij anyja és anyósa szombaton ismét ellátogatott a sírhoz.

Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus február 16-án, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Halálhíre nemzetközi felháborodást váltott ki, több nyugati vezető, közöttük Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnököt tette felelőssé Navalnij elhunytáért. Halálának körülményeit egyelőre nem sikerült tisztázni.

Navalnij csapata ismételten hangsúlyozta, hogy „a külföldi száműzetésbe menekült ellenzék folytatni fogja harcát a korrupció és Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalmi apparátusa ellen”.

Hangsúlyozták, hogy Navalnij öröksége élni fog „amíg emberek milliói Oroszországba és a világon nem maradnak közömbösek”. „Ezért nem szabad feladnunk” – tették hozzá.

Navalnij csapata köszönetet mondott a gyászolóknak. Az ovd.info jogvédő csoport vasárnapi közlése szerint 105 embert állítottak elő 22 orosz városban az ellenzéki halálát övező megmozdulásokkal kapcsolatban.

Kapcsolódó írásaink