Külföld

Eltemették Alekszej Navalnijt

A gyásszertartást az orosz főváros Marjino nevű külvárosának ortodox templomában tartották meg szűk körben

Végső búcsút vettek a 47 éves korában, múlt hónapban elhunyt Alekszej Navalnij ellenzéki orosz politikustól pénteken Moszkvában, a temetés és az azt megelőző gyászszertás helyszínén fokozott biztonsági intézkedések mellett több ezren gyűltek össze – közölték Navalnij szövetségesei és a családja.

Eltemették Alekszej Navalnijt
Végső útjára kísérték a börtönben elhunyt Alekszej Navalnij ellenzéki orosz politikust a moszkvai Boriszov temetőben
Fotó: AFP/Anadolu/Stringer

A némi késéssel kezdődő délutáni gyásszertartást az orosz főváros Marjino nevű külvárosának ortodox templomában tartották meg szűk körben, a helyszínén összegyűlt emberek kizárásával.

Hírügynökségi beszámolók, illetve az interneten közzétett élő videófelvételek tanúsága szerint a tömeg Navalnij nevét skandálta, néhányan az ukrajnai háború befejezését és Vlagyimir Putyin orosz elnök távozását követelték. A rendőrség nem avatkozott közbe.

A RIA Novosztyi hírportál beszámolója szerint a helyszínen több külföldi – köztük az amerikai, a francia és a német – nagykövet is jelen volt.

Navalnij nyitott koporsóját a szertartás után a közeli Boriszovszkij temetőbe kísérték, ahol szintén egy rövid és szűk körben zajló szertatás keretében eltemették a politikust. Az elhunytat szülei búcsúztatták, özvegye és két gyermeke nem tartózkodnak Oroszországban.

Navalnij szövetségesei szerint az orosz hatóságok megfosztották az embereket attól, hogy egy nagyobb, nyílt polgári megemlékezés keretében róják le kegyeletüket a néhai politikus iránt. A Kreml azt közölte, hogy semmi köze Navalnij temetésének megszervezéséhez, és tagadta a vádakat, miszerint az államnak, illetve Putyin elnöknek bármi köze volna az ellenzéki politikus halálához. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője korábban kijelentette, hogy Navalnij vérrög következtében, valóban természetes halállal halt meg, ahogy az a halotti bizonyítványában is áll.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Navalnij temetési szertartását megelőzően arra szólította fel a gyülekezőket, hogy ne szegjenek törvényt, a jelenleg hatályban lévő szabályozás szerint ugyanis „minden engedély nélküli tömeggyűlés” jogsértésnek minősül.

Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus február 16-án, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Halálhíre nemzetközi felháborodást váltott ki, több nyugati vezető, közöttük Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnököt tette felelőssé Navalnij elhunytáért.

Kapcsolódó írásaink