Külföld

Gázai kórház: legalább tizenöt gyermek halt meg alultápláltság és kiszáradás miatt

Legalább tizenöt gyermek halt meg alultápláltságban, illetve kiszáradásban az utóbbi napokban a gázai övezeti Kamal Adván kórházban – közölte vasárnap a radikális iszlamista Hamász irányította helyi egészségügyi hatóság.

Gázai kórház: legalább tizenöt gyermek halt meg alultápláltság és kiszáradás miatt
Alultápláltság és kiszáradás miatt kórházba került csecsemők fekszenek egy kórházi ágyon a gázai Beit Lahia-i Kamal Adwan kórházban 2024. március 3-án. A palesztinok nem tudnak alapvető élelmiszer-ellátáshoz jutni, mivel az izraeli erők által elrendelt embargó továbbra is tart
Fotó: AFP/Anadolu/Mahmoud Issa

A tájékoztatás szerint az egészségügyi intézmény intenzív osztályán további hat gyermek élete van veszélyben. A fiatalok alultápláltságtól és hasmenéstől szenvednek.

A Kamal Adván kórház egyik szóvivője szerint a létesítmény áramfejlesztője már nem működik, s lélegeztetéshez szükséges oxigénből is kifogytak. Hozzátette, hogy az orvosi ellátási lehetőségeik beszűkültek.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szombaton este ismételten a humanitárius segélyek növelését, valamint a civillakosság védelmét sürgette. „A feleket nyomatékosan felszólítjuk, hogy ne tagadják meg a gázai övezeti lakosságtól az alapvető ellátást és humanitárius segélyeket” – olvasható az ENSZ BT közleményében.

A világszervezet vezető testületének tagjai mély aggodalmukat fejezték ki, hogy a palesztin térség több mint kétmillió lakójának élelmiszerellátása riasztó mértékben ki lehet téve veszélynek.

Az ENSZ BT ismételten követelte a humanitárius segélyek „haladéktalan, gyors, biztonságos, tartós és akadálytalan biztosítását”. Izraelt egyben felszólították a határátkelők nyitva tartására, illetve további útvonalak nyitására a segélyezés fokozása végett.

Az Izrael ellen támadást intéző Hamász iszlamista palesztin szervezet és Izrael között október 7. óta tartó háború során Izrael blokád alá helyezte a palesztin területet, csak Egyiptomból a rafahi átkelőn, illetve az izraeli Kerem Salomnál érkeznek segélyszállítmányok.

Az ENSZ szerint a 2,3 millió gázai lakos negyede „egyetlen lépésnyire van az éhínségtől”.

Kapcsolódó írásaink