Külföld

Az ENSZ-főtitkár független vizsgálatot sürget a káoszba torkolló gázai segélyosztás ügyében

Független vizsgálatot sürgetett pénteken António Guterres ENSZ-főtitkár az előző nap Gázában, egy káoszba torkolló segélyosztás során meghaltak ügyében.

Az ENSZ-főtitkár független vizsgálatot sürget a káoszba torkolló gázai segélyosztás ügyében
Gyászolnak a gázai palesztinok a tragédiába fulladt ételosztást követően
Fotó: AFP

„Nem tudjuk pontosan, mi történt, de akár izraeliek lőtték le ezeket az embereket, akár agyontaposták őket vagy a teherautók kerekei alá estek, az ilyen jellegű erőszakcselekmények bizonyos szempontból a konfliktus következményei” – jelentette ki Guterres, akinek szavait szóvivője, Stéphane Dujarric tolmácsolta.

A Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken rendezett regionális csúcstalálkozó margóján a főtitkár mélységes döbbenetének adott hangot a gázai hatóságok szerint több mint 112 ember életét követelő incidens miatt, melyen, mint azt Dujarric leszögezte, az ENSZ munkatársai nem voltak jelen.

A szóvivő ezzel kapcsolatban kiemelte azt is, hogy az ENSZ több mint egy hete nem tudott segélyt eljuttatni az övezet északi részére, ahol Gázaváros is található.

Guterres a maga részéről ismét azonnali humanitárius fegyverszünetet sürgetett, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) uralkodó „geopolitikai megosztottság” miatt a vétójog gyakorlatilag „cselekvőképtelenné tette” a testületet.

Pénteken az Egyesült Államok megvétózta a BT azon határozatát, mely elítélné Izraelt a segélyosztáson történt tömegszerencsétlenség miatt.

A nap folyamán független vizsgálatot sürgetett a francia külügyminiszter is az ügyben. Stéphane Séjourné a France Inter rádióban elmondta, nem lehet szó „kettős mércéről” a konfliktusban szereplőkkel kapcsolatban.

Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő leszögezte: súlyosan jogsértő rászorulókat megfosztani humanitárius segítségtől és a humanitárius szállítmányok Gázába juttatásának lehetővé tételét sürgette.

Annalena Baerbock német külügyminiszter sajtóközleményben szintén felszólította az izraeli hadsereget, biztosítsa a Gázai övezetben történő segélyosztások feltételeit.

Az övezetet ellenőrző Hamász iszlamista terrorszervezet és a ciszjordániai székhelyű Palesztin Nemzeti Hatóságaz izraeli hadsereget (IDF) okolta a tragédiáért, Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője azonban azt közölte, a katonák nem lőttek a tömegbe, csupán azokra nyitottak tüzet, akik az IDF ellenőrzőpontja felé indultak.

Kapcsolódó írásaink