Külföld

Romákat alkalmazna a szlovákiai Volvo

A Volvo autógyár szlovákiai üzemében jelentősebb létszámú, a roma közösséghez tartozó dolgozót szeretne alkalmazni. Minderről a keleti végeken tartott kormányülést követően Erik Tomáš munka-, szociális és családügyi miniszter beszélt.

Romákat alkalmazna a szlovákiai Volvo
Telep valahol Szlovákiában. Innét kell kimozdítani az embereket a munkaerőpiacra
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Robert Nemeti

A Volvo a tervek szerint Kelet-Szlovákiában csaknem ötezer embert alkalmazna, és további tizenkétezret foglalkoztatna a beszállítóin keresztül – írta meg csütörtökön a pozsonyi Új Szó. Mint a cikkben olvasható, Erik Tomáš munka-, szociális és családügyi miniszter a térségben tett látogatása után arról beszélt, a vállalat jelentősebb létszámú, a roma közösséghez tartozó dolgozót szeretne alkalmazni.

Komoly feladat lesz a munkavállalók biztosítása nemcsak a Volvo, hanem a többi ipari munkáltató számára is a négy százalék körüli munkanélküliségi arány mellett – hangoztatta a miniszter.

A lapban megjegyzik, a tárcának van terve a potenciális alkalmazottak képzésére és rekvalifikációjára vonatkozóan. A miniszter aláhúzta, elsődleges céluk szlovák állampolgárságú alkalmazottak toborzása, de ha ez nem sikerül, készek az általuk megválasztott harmadik, azaz unión kívüli országokból biztosítani a szükséges számú dolgozót.

Kapcsolódó írásaink