Külföld

El akarják hallgattatni Magyarországot

Nyíltan fogalmaztak a kérdésben

Nem lenne szabad egyenlő súlyt kapnia minden hangnak, főleg, ha másképp szólnak az orosz–ukrán háborúról, mint az európai mainstream vonal, fogalmazott egy cseh publicista, olvasható a Mandineren megjelent cikkben.

El akarják hallgattatni Magyarországot
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Petr Fiala cseh, Donald Tusk lengyel és Robert Fico szlovák (j-b) miniszterelnök a visegrádi négyek (V4) kormányfőinek prágai csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón 2024. február 27-én
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A pluralizmus elvileg jó dolog, de nem szabadna, hogy egyenlő súlyt kapjon minden hang, amely a mi régiónkban elhangzik – áll a cseh Lidové Noviny nyomtatott kiadásában megjelent véleménycikkben.

A cikk írója úgy gondolja, jó, amikor Európában különböző hangok hallatszanak, de van néhány olyan alapvető álláspont, amelyben meg kellene állapodni, és ez nem csak az Európai Unióra igaz, hanem olyan kisebb egységekre is, mint a V4-ek.

Most szemben állnak egymással. Az egyik oldalon Csehország és Lengyelország, amelyek nem kételkednek abban, hogy Ukrajna áldozat, és teljes szolidaritást érdemel. Ezt Magyarország és Szlovákia nem látja ilyen világosan

– véli a szerző. Ezzel ellentétben egyébként a magyar és a szlovák kormány is többször megerősítette, hogy Oroszország súlyosan megsértette a nemzetközi jogokat és Ukrajna területi szuverenitását.

Eközben a lengyel Do Rzeczy tudósítása alapján Szymon Holownia, a Szejm elnöke azt mondta, nem biztos, hogy a válság helyes kifejezés, de az tény, hogy a visegrádi országok fordulóponthoz érkeztek.

A V4 minden bizonnyal válaszút előtt áll, ami mögött remélhetőleg együttműködés bontakozik ki a biztonság és más, számunkra fontos területeken

– jelentette ki.

Kapcsolódó írásaink