Külföld

Szankciókat jelentett be a brit kormány

Megtiltják pénzügyi szolgáltatások nyújtását, illetve fegyverek szállítását

Szankciókat jelentett be kedden a brit kormány olyan szervezetek és személyek ellen, akik támogatják a jemeni húszi lázadókat.

Szankciókat jelentett be a brit kormány
A húszi mozgalom fegyveres jemeni támogatói páncélozott jármű konvojban érkeztek az Izrael- és az USA-ellenes tüntetésre a fővárosba, Szanaába 2024. január 22-én
Fotó: AFP/Mohammed Huwais

A londoni külügyminisztérium tájékoztatása szerint a szankciócsomag, amelyet Nagy-Britannia az Egyesült Államokkal együtt léptetett életbe, olyanokra vonatkozik, akik segítik a vörös-tengeri hajóforgalom elleni széleskörű támadásokért felelős, Irán által támogatott húszi csoportok tevékenységét.

Közéjük tartozik Mohammad Reza Fallahzadeh, az iráni Forradalmi Gárda külföldi különleges műveletekkel megbízott Kudsz elitalakulatának parancsnok-helyettese.

A brit külügyi tárca szerint a Kudsz az elmúlt években széleskörű támogatást nyújtott a húsziknak, a Hezbollah libanoni síita szervezetnek, a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezetnek és az Irakban tevékenykedő, Iránnal szövetséges milíciáknak.

A szankciók vonatkoznak a Kudsz dandár 190-es egységére, amelynek feladata fegyverek csempészése és átadása Iránnal szövetséges szervezeteknek, csoportoknak és országoknak.

A büntetőintézkedések kiterjednek a Kudsz 6000-es egységére is, amely az Arab-félszigeten hajt végre műveleteket, és tagjai jelen vannak Jemenben, ahol közvetlenül támogatják a húszik katonai tevékenységét.

London szankciókkal sújtotta a Kudsz alakulat 340-es egységét is, amely kutatási-fejlesztési tevékenységet végez, emellett kiképzést és technikai segítséget nyújt az Irán által támogatott csoportoknak.

A kedden bejelentett intézkedések megtiltják pénzügyi szolgáltatások nyújtását, illetve fegyverek szállítását az érintett személyeknek és csoportoknak, és beutazási tilalmat is tartalmaznak, amelynek alapján kötelező megtagadni a nagy-britanniai belépési és tartózkodási engedélyt az érintettektől.

A húszik a Vörös-tengeren közlekedő - szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajókat november óta támadják rendszeresen, válaszul arra, hogy Izrael háborút indított a Hamász ellen.

Az izraeli műveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek és mintegy 240 embert elraboltak, akik közül körülbelül 130 a mai napig nem nyerte vissza szabadságát.

David Cameron brit külügyminiszter az új szankciócsomag keddi bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában közölte: személyesen az iráni külügyminiszternek fejtette ki, hogy Teheránt felelősség terheli a húszik által elkövetett támadásokért, mivel kiterjedt katonai segítséget nyújt a jemeni lázadó csoportoknak.

A brit és az amerikai légierő az elmúlt hetekben több összehangolt csapást mért a húszik jemeni katonai létesítményeire; a legutóbbi ilyen közös akció vasárnap hajnalban volt.

Kapcsolódó írásaink