Külföld

Újabb település bevételéről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Az elmúlt 24 órában az orosz csapatok hat ellentámadást vertek vissza több helyszínen Avgyijivkától nyugatra

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette a donbasszi Lasztocskine falu felszabadítását. A település Avgyejevkától nyugatra található, amely az ukrán hadsereg egyik jelentős korábbi erődítménye volt, és amelyet az orosz erők e hónap elején foglaltak el – írta meg az oroszhirek.hu.

Újabb település bevételéről számolt be az orosz védelmi minisztérium
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Genya Savilov

Lasztocskine az elmúlt napokban heves harcok színhelye volt, az orosz hadsereg Avgyejevkából nyugatra folytatja a nyomulást. Az ukrán csapatok fokozták erőfeszítéseiket a frontvonal stabilizálására, többször is ellentámadásokat indítottak a térségben – jegyezte meg az orosz védelmi minisztérium hétfői tájékoztatóján.

Az elmúlt 24 órában az orosz csapatok hat ellentámadást vertek vissza több helyszínen, Avgyijivkától nyugatra. Moszkvai becslések szerint Ukrajna 410 katonát, egy harckocsit, három gyalogsági harcjárművet és más felszereléseket veszített a harcokban.

Lasztocskine elvesztését Kijev is elismerte, a Tavria stratégiai-műveleti csoport szóvivője kijelentette, hogy az ukrán erők „visszavonultak”. A lépésre azért volt szükség, hogy stabil védelmi vonalat hozzanak létre Orlovka, Tonenkoje és Berdics települések között – állította a szóvivő. Az ukrán erők a jelek szerint egy csatornákból és tavakból álló rendszerre igyekeznek alapozni a védelmet, amely három helyszínen húzódik.

Avgyijivka városa az akkori ukrán Donbasszban a 2014-es Majdan-puccs után kirobbant konfliktus kezdeti szakasza óta a kijevi erők egyik fő erődítménye volt. Február 17-én szabadult fel, amikor az orosz erők áttörték a védelmi vonalakat, ami az ukrán csapatok kaotikus megfutamodását váltotta ki a területről.

Kijev ragaszkodott ahhoz, hogy ez egy megfelelően szervezett kivonulás volt, amelyet az újonnan kinevezett tábornok, Olekszandr Szirszkij rendelt el. Moszkva szerint a visszavonulási parancsot valójában körülbelül egy nappal azután adták ki, hogy az ukrán csapatok megkezdték a menekülést Avgyijivkából.

Késő este a mandiner.hu írta meg, hogy az ukrán csapatok sorra veszítik el az ellenőrzést a Donbasz-medence települései felett. Az orosz csapatok most a háború előtt 31 ezres lakosságú Szjevernét is megszerezték. A Portfolióra hivatkozva közölték, hogy úgy tűnik, Avgyijivka elfogalása után nem áll le az orosz hadsereg, amely folytatja az előrenyomulást a Donbasz-medence nyugati irányába.

A fejlemények egyre nagyobb aggodalomra adnak okot Kijevben, mivel az ukránok – Zelenszkij éppen a Krím visszafoglalására szólított fel – nem nagyon tudják stabilizálni a frontvonalat a térségben.

Emellett Moszkva a több mint ezer kilométeres frontvonal több szakaszán is támad, így Kupjanszk, Liman, Bahmut, Avgyijivka, Marijinka és Robotine térségében is állandó területnyereséget szereznek. Az ukránoknak közben egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük a kritikussá váló lőszerhiány miatt, emlékeztet a hírről beszámoló Portfolio.

Kapcsolódó írásaink