Külföld

Megkezdődtek az egyeztetések az új szerb kormányról

Az új összetételű törvényhozásban a 250 helyből 129 jutott a legnagyobb politikai erőnek, a Szerb Haladó Pártnak (SNS)

Megkezdte az egyeztetéseket az új szerb kormányról Aleksandar Vučić köztársasági elnök hétfőn Belgrádban.

Megkezdődtek az egyeztetések az új szerb kormányról
Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök bejelentette: hétfőn kezdi meg a tárgyalásokat a parlamentbe bejutó pártokkal az új kormány megalakításáról
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Filip Stevanović

Szerbiában december 17-én tartottak előrehozott parlamenti választást, a parlament február 6-án alakult meg. Az alkotmány értelmében a képviselőház megalakítását követően legfeljebb 90 napon belül kell felállnia az új kormánynak.

Az új összetételű törvényhozásban a 250 helyből 129 jutott a legnagyobb politikai erőnek, a Szerb Haladó Pártnak (SNS). Ez kilenccel több, mint az előző ciklusban volt, és általa a párt megszerezte az abszolút többséget.

A december 17-i előre hozott parlamenti választáson a második helyen a baloldali összefogás Szerbia az Erőszak Ellen nevű listája végzett, amelynek így 65 képviselője került be a parlamentbe. A harmadik az eddigi kisebb kormánykoalíciós partner, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) lett 18 mandátummal.

A parlamentbe bekerült még a Remény nevű jobboldali koalíció (13 mandátum), valamint a civilekből álló, Mi – A nép egy hangja nevű lista (13 mandátum).

A szerb pártok mellett öt nemzeti kisebbségi párt is bekerült a törvényhozásba: a bosnyák kisebbség két pártjának kettő-kettő, az orosz, valamint az albán kisebbségnek pedig egy-egy képviselője. A Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) hat politikusa ülhet be a parlamenti patkóba. A legnagyobb délvidéki magyar párt az előző választáson öt mandátumot szerzett.

Aleksandar Vučić a múlt héten jelentette be, hogy hétfőn megkezdi az egyeztetéseket mindazokkal, akik „szeretnének vele beszélni, és tisztelik Szerbia alkotmányát, illetve törvényeit”. Ezzel arra utalt, hogy az ellenzék a parlament alakuló ülésén heves tiltakozásba kezdett, füttyögéssel, kiabálással, és transzparensek lengetésével igyekezett akadályozni a munkát. A kormányzat bírálói szerint választási csalás történt, és nem törvényes úton jutottak képviselői helyhez a korábbi kormánykoalíció pártjainak tagjai. A Szerbia az Erőszak Ellen lista képviselői végül nem az ülésteremben, hanem az előcsarnokban tették le képviselői esküjüket. A múlt hét végén a tömörülés képviselői közölték, nem tárgyalnak az államfővel.

Az egyeztetéseket a szerb köztársasági elnök a nemzeti kisebbségek pártjaival kezdte, hétfőn az albán és az orosz kisebbség képviselői egyeztettek az államfővel, kedden pedig a VMSZ küldöttségével tárgyal Aleksandar Vučić.

Kapcsolódó írásaink