Külföld

Drogbandák és terrorista szervezetek tízezreit számolják fel Ecuadorban

A hatóságok naponta több mint 2600 akciót hajtottak végre az elmúlt másfél hónapban

Több mint 10 ezer embert tartóztattak le Ecuadorban a 48 napja tartó nagyszabású műveletben, amelyet Daniel Noboa elnök hirdetett meg még január elején a szervezett bűnözés ellen, kiemelten a kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó bűnbandák és terrorista bűnszervezetek felszámolásáért – derül ki az ecuadori kormány legfrissebb, vasárnap közzétett jelentéséből.

Drogbandák és terrorista szervezetek tízezreit számolják fel Ecuadorban
Daniel Noboa elnök
Fotó: AFP/Ecuadorian Presidency/Handout

A jelentés szerint az elfogottak száma elérte a 10 134-et, közülük 268-at terrorizmus vádjával tartóztattak le. A rendkívüli állapotnak minősített időszakban a hatóságok kilenc terroristaként azonosított személyt öltek meg, és három rendőr is meghalt.

A helyi hatóságok eddig összesen több mint 126 ezer intézkedést, naponta több mint 2600 akciót hajtottak végre. Elkoboztak nagyszámú lőfegyvert, robbanóanyagot és egyéb fegyvereket, valamint 253 ezer dollárnyi (90,8 millió forint) készpénzt. Lefoglaltak 979 gépjárművet, kerékpárokat és csónakokat, köztük egy kábítószer szállítására alkalmas, merülőképes hajót is.

Ugyanezen jelentés szerint a hatóságok ez idő alatt 64 tonna kábítószert is lefoglaltak.

Az év elejei börtönlázadások során kiszabadult elítéltek közül is többeket sikerült újra elfogni.

A gyilkossági arány Ecuadorban az egyik legmagasabb a dél-amerikai országok között, tavaly 100 ezer lakosra 45 szándékos emberölés jutott. Noboa elnök hivatalosan a „belső fegyveres konfliktus” ellen hirdette meg nagyszabású ellenakcióját év elején. A kormány legkevesebb 22 nemzetközi bűnszervezetet azonosított az országban.

Kapcsolódó írásaink