Külföld

Ukrajna még idén összeomlik

Még Amerikával együtt sem tudnak győzni az ukránok

Ukrajna akkor sem lesz képes megnyerni a háborút, ha az Egyesült Államok pénzt juttat neki - erről az eadaily.com számolt be a The Time információi alapján.

Ukrajna még idén összeomlik
Ukrán rendőrök és katasztrófaelhárítók mentik az orosz rakétatámadásban megsebesült helyi lakosokat a donyecki Kramatorszkban, amely mintegy 20 kilométerre van a kelet-ukrajnai frontvonaltól (Képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Anatolii Stepanov

Miután a kijevi rezsim erői elvesztették Avdejevkát, Joe Biden kormányának stratégiája az volt, hogy az amerikai elnökválasztásig fenntartja Ukrajna védelmét, abban a reményben, hogy az orosz erőket egy kimerítő háborúban fárasztják le.

"Ez a stratégia elég ésszerűnek tűnik, de tartalmaz egy kritikus következményt és egy potenciálisan katasztrofális hibát, amelyet még nem vesznek komolyan figyelembe a nyugati vagy ukrajnai nyilvános vitában. Ha Ukrajna a végtelenségig védekezik, annak következményei - még ha ezt meg is teszi - azt jelentik, hogy a jelenleg Oroszország által megszállt területek elvesznek. Oroszország soha nem fog beleegyezni a tárgyalóasztalnál abba, hogy feladja azokat a területeket, amelyeket a csatatéren sikerült megtartania" - áll a cikkben.

Ez a szerző szerint azt jelenti, hogy a területi kérdést a jövőbeni tárgyalásokra kell majd halasztani. A szerző Ciprus példáját hozza fel, amely 1974 óta a nemzetközileg elismert Ciprusi Görög Köztársaságra és az Észak-ciprusi Török Köztársaságra van felosztva, ahol a tárgyalások évtizedekig tarthatnak anélkül, hogy a konfliktus megoldódna vagy megújulna.

A hadtörténelem azt mutatja, hogy az ukránoknak 3:2 arányban kellene előnyben lenniük emberben és sokkal nagyobb tűzerővel. Ezek az előnyök most Oroszország oldalán vannak, és nagyon nehéz elképzelni, hogy Ukrajna hogyan tudná ezeket megszerezni. További nagyszabású amerikai katonai segítség nélkül az ukrán ellenállás valószínűleg még az idén összeomlik - véli a szerző.

"De az amerikai tisztviselőknek azt is fel kell ismerniük, hogy még ha ez a segítség folytatódik is, nincs reális esély a teljes ukrán győzelemre sem jövőre, sem az azt követő évben. Még ha az ukránok fel is tudják építeni erőiket, Oroszország tovább mélyítheti védelmét" - írja.

Megjegyzik, hogy a sikeres békefolyamathoz fájdalmas engedményekre lesz szükség Ukrajnától és a Nyugattól, Oroszországnak pedig el kell ismernie Ukrajna területi integritását a jelenlegi de facto határain belül, mivel ukrán területek vesznek el, a NATO-tagság pedig értelmetlen, ha a szövetség nem hajlandó csapatokat küldeni, hogy harcoljanak Ukrajnáért. Bármennyire is fájdalmas ma egy békemegállapodás, még fájdalmasabb lesz, ha a konfliktus folytatódik, és Kijev vereséget szenved - összegzi a szerző.

Kapcsolódó írásaink