Külföld

Ukrajna biztonsági megállapodást kötött Kanadával és Olaszországgal

Oroszország többször is kijelentette, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítások nem változtatnak a konfliktus menetén

Olaszország és Kanada vezetői szombati kijevi látogatásuk során biztonsági megállapodásokat írtak alá Ukrajnával, ezzel jelezve az Ukrajna és Oroszország közötti harcok harmadik évének kezdetét – írja az Oroszhirek.hu.

Ukrajna biztonsági megállapodást kötött Kanadával és Olaszországgal
Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Giorgia Meloni olasz kormányfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b-j) közös sajtótájékoztatón Kijevben. Bejelentették, hogy biztonsági megállapodást írtak alá Ukrajnával
Fotó: AFP/NurPhoto/STR

A Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által aláírt megállapodás szerint Ottawa 3,02 milliárd kanadai dollár (2,2 milliárd dollár) „makrogazdasági és katonai támogatást” nyújt a kijevi rezsimnek – olvasható az Oroszhirek.hu oldalán.

Kanada az orosz hadművelet 2022. februári kezdete óta 1,78 milliárd dollár katonai támogatást nyújtott Kijevnek, és nemrég több mint 800, több célú drón szállítására tett ígéretet.

„Továbbra is ott leszünk önökkel, amíg csak szükséges, és mindennel támogatjuk önöket, ameddig Ukrajna győz” – mondta Trudeau a Zelenszkijjel folytatott megbeszélésén.

A Zelenszkij és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök között létrejött megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra, bár az ukrán vezető szerint a megállapodás megalapozza a mélyebb együttműködést.

„Köszönöm Olaszországnak az Ukrajnának nyújtott támogatását, különösen államunk védelmi képességének növelését, valamint azt, hogy továbbra is katonai segítséget nyújt Ukrajnának” – tette közzé szombaton az X-en (korábban Twitter).

Olaszország 2022 februárja óta nyolc katonai segélycsomagot hagyott jóvá 722 millió dollár értékben a németországi Kiel Intézet szerint.

A szombaton Kijevben kötött megállapodások a múlt héten Franciaországgal, Németországgal és Dániával, valamint a múlt hónapban az Egyesült Királysággal kötött hasonló paktumokat követik. A megállapodások aláírására kulcsfontosságú pillanatban került sor Ukrajna számára, amely rendszeresen panaszkodik, hogy nincs elegendő lőszere.

A fegyverek, felszerelések és pénzügyi támogatások szállítása az EU és az Egyesült Államok elkeseredett politikai belharcai miatt késik. Az amerikai kongresszus republikánus képviselői mindeddig elutasították a Biden-adminisztráció legutóbbi ukrajnai segélytervezetének jóváhagyását.

Oroszország többször is kijelentette, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítások nem változtatnak a konfliktus menetén, és csak növelik a további eszkaláció kockázatát.

Kapcsolódó írásaink