Külföld

Trump elsőprő győzelmet aratott

A következő amerikai elnökválasztást 2024 novemberében tartják

Donald Trump volt amerikai elnök szerint rekorderedménnyel győzött a dél-karolinai előválasztáson - írta a ria.ru.

Trump elsőprő győzelmet aratott
Donald Trump republikánus elnökjelölt
Fotó: AFP/Getty Images/Getty Images North America/Chip Somodevilla

"Úgy értesültem, hogy kétszer annyi szavazatunk van, mint amennyit valaha is kaptunk Dél-Karolina államban" - mondta egy támogatóival tartott rendezvényen.

Az adást az amerikai televíziók közvetítették.

A Fox News és a CNN amerikai tévécsatornák egyhangúlag Trumpnak ítélték a győzelmet. A CNN szerint a szavazatok 50 százalékának feldolgozása után a volt elnök 59,7 százalékot szerzett, riválisa, Nikki Haley 39,7 százalékot.

Haley maga is elismerte Trump győzelmét a támogatókhoz intézett beszédében, de ismét elutasította, hogy visszalépjen a választási versenytől, azzal érvelve, hogy riválisa nem lenne képes legyőzni a jelenlegi amerikai vezetőt, Joe Bident a novemberi választásokon.

Trump és Nikki Haley volt amerikai ENSZ-nagykövet, az állam kormányzója a republikánus jelöltségért versengett a dél-karolinai előválasztáson. Trumpot tartották esélyesnek, mivel a korábbi előválasztásokon más államokban a szavazatok többségét megnyerte, és ezzel arra kényszerítette többi ellenfelét, hogy kiszálljon a versenyből. Haley azt ígérte, hogy akkor is tovább harcol, ha veszít.

A republikánus és a demokrata párt az előzetes szavazások - előválasztások (azaz állami szintű választások) vagy caucusok (pártok választási gyűlései) - eredményei alapján egységes jelölteket állít az elnökválasztásra.

A következő amerikai elnökválasztást 2024 novemberében tartják. Donald Trump és Nikki Haley indul a republikánus párti jelöltségért. A jelenlegi amerikai vezető, Joe Biden a Demokrata Párt részéről kíván újraválasztásra kerülni.

Kapcsolódó írásaink