Külföld

Tíz ember vesztette életét a valenciai épülettűzben

A tragédia miatt mind Valencia városában, mind Valencia tartományban háromnapos hivatalos gyászt rendeltek el

A hatóságok a kiégett valenciai lakópark első átvizsgálása során tíz áldozat holttestét találták meg – közölte Pilar Bernabé, a spanyol központi kormány valenciai megbízottja pénteken újságírókkal.

Tíz ember vesztette életét a valenciai épülettűzben
Hatalmas tűzvész pusztított egy többszintes lakótömbben Valenciában.. A spanyol tűzoltók a tomboló hatalmas tűzzel küzdöttek Valencia keleti kikötővárosában – közölték a katasztrófavédelmi szolgálatok. Lángok és hatalmas fekete füstfelhők borították el az épületet, 22 tűzoltócsapat küzdött a nagy széllel a tűz megfékezéséért. A tragédiában legalább tíz ember meghalt, sokan megsérültek és tizennégy embert eltűntként tartanak nyilván
Fotó: AFP/Jose Jordan

Mint mondta, nincs tudomásuk több eltűnt személyről, miután a nap folyamán négy emberrel sikerült kapcsolatba kerülni azok közül, akiket kerestek.

Ennek ellenére nem lehet teljes bizonyossággal kizárni, hogy az áldozatok száma növekedjen a további vizsgálatokat követően – tette hozzá kérdésre válaszolva.

Tájékoztatása szerint a következő lépés a holttestek elszállítása és azonosítása lesz.

A lángokat egész éjjel oltották a tűzoltók a 138 lakásos komplexumban, majd egész délelőtt hűtötték az épületet, ahova dél körül tudtak először bejutni a tüzet követően.

A mentőszolgálat tájékoztatása szerint összesen 15 embert szállítottak kórházba, köztük hét tűzoltót és egy gyereket is. Többségüket füstmérgezés gyanújával. Péntek délutánra közülük már csak ketten szorultak kórházi kezelésre.

A társasház lakói közül többeket az erkélyekről mentettek ki tűzoltósági daruval a lángoló épületből. Éjszakára buszokkal szállították őket a város különböző szállodáiba, és a városban gyűjtést indítottak számukra, mert a tűzben mindenüket elveszítették.

María José Catalá polgármester bejelentette: a város egy újépítésű, 131 lakásos épületben ajánl fel lakhatást a károsultak számára, amíg a következő hónapokban helyzetük rendeződik.

Carlos Mazón tartományi elnök közölte: az autonóm kormány családonként hatezer és tízezer euró közötti közvetlen segítséget biztosít az elsődleges szükségletek azonnali megoldására. Később pedig havonta 1000-1500 euró közötti összeget kapnak lakhatási támogatásként.

„Azért vagyunk itt, hogy segítséget nyújtsunk” – jelentette ki Pedro Sánchez miniszterelnök, aki a nap folyamán a tragédia helyszínére utazott, hogy szolidaritását fejezze ki az áldozatok családja és károsultak felé, és köszönetét fejezze ki a mentésben közreműködőknek.

A szerencsétlenség oka egyelőre nem ismert, a hatóságok annyit közöltek, hogy a lángok a ötödik emelet egyik lakásából indultak ki, és terjedtek el a két épületből álló tömbben, amely reggelre teljesen kiégett.

Az első vélemények szerint a gyors terjedéshez hozzájárult az erős, óránként 50-60 kilométeres erősségű szél, valamint az épület burkolatának poliuretán anyaga is.

A tűz nagy kiterjedése miatt a közeli városokból, Alicantéból és Castellónból is vezényeltek át tűzoltóegységeket, valamint bevonták a katonaság speciális egységét.

A tragédia miatt mind Valencia városában, mind Valencia tartományban háromnapos hivatalos gyászt rendeltek el. Szombat délben egyperces néma főhajtással emlékeznek az áldozatokra a városháza előtt.

Spanyolországban utoljára 1992-ben történt hasonló tragédia. Akkor Mostolesben tizenketten vesztették életüket, 17-en pedig megsérültek egy panelházban keletkezett tűzben, amelyet egy cigarettacsikk okozott.

Kapcsolódó írásaink